Startupi
26

Tuzla: Startup Weekend idealna prilika za inovativne poduzetnike

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Startup Weekend koji je večeras otvoren na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli okuplja pedesetak učesnika.

U tri dana trajanja organizovat će se Startup radionica. Učesnici će najprije imati priliku da u jednominutnom obraćanju prezentuju svoju ideju, a nakon toga će se pristupiti formiranju timova i pripremi biznis plana.

Učesnici inkorporirani u timove radit će na stvaranju poslovnog modela, programiranju, projektovanju i ispitivanju tržišta, a sve uz pomoć trenera i mentora koji će sa učesnicima podijliti svoja iskustva.

"Poslije Banje Luke i Sarajeva Startup Weekend se organizuje u Tuzli. Pred nama je 54 satna radionice koje trebaju omogućiti mladim poduzetnicima obrazovanje koje proizilazi iz direktne komunikacije sa aktivnim učesnicima lokalne poduzetničke zajednice. Na kraju najbolje ideje bit će nagrađene", kazala je Enida Šabić, glasnogovornica Startup Weekenda u Tuzli.

Muris Halilović, ovogodišnji učesnik, kaže kako očekuje mnogo od Startup Weekenda. Njegova ideja nosi naziv Bookvalno, a riječ je o kreativnim rokovnicima.

Startup Weekend je neprofitna organizacija bazirana u Seattle-u, koja je podržana od strane Kauffman Fondacije. Nastala je 2007. godine kao pokret mladih entuzijasta koji su imali ideje o pokretanju biznisa. Godine 2009., sjedište organizacije je iz San Franciska premješteno u Seattle. Statup Weekend je do sada održan u 100 država i preko 300 gradova širom svijeta, a podržan je od Google-a i Microsofta na globalnom nivou, te USAID-a.