Startupi
10

Aplikacija "Kids'n'tech" pobjednik Startup Weekenda u Sarajevu

Piše: D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Pobjednici Startup Weekenda Sarajevo - ekipa "Kids'n'tech" (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Od 19. do 21. jula u prostorijama sarajevskog kina Meeting Poing održan je drugi po redu Startup Weekend Sarajevo. Nagradu za najbolju ideju osvojio je tim koji je kreirao aplikaciju "Kids'n'tech".

Nagradu za najbolju ideju na ovogodišnjem Startup Weekendu u Sarajevu osvojio je tim "Kids'n'tech". Njihova ideja je igrica pomoću koje djeca uče HTML (prezentacijski jezik za izradu web stranica). U igrici djeca, kao primjer, programiraju proširenje mosta kako bi preko njega mogao preći puž. Pobjednički tim je osvojio 20.000 dolara vrijednosti usluga na Googleovom App Engineu, sedam dana boravka u Silikonskoj dolini u San Franciscu na specijalnom treningu, kao i dvije godine korištenja sotfvera Pagevamp, koji od stranica na Facebooku pravi web stranice, te još jednog programa koji će uskoro biti predstavljen u BiH.

Nagrada za najbolji dizajn je pripala timu "Keep Working", a najbolju prezentaciju je imao tim "QR Code".

Startup Weekend Sarajevo je jedinstveni dogadaj koji je predstavlja priliku za mlade ljude koji žele pokrenuti vlastiti biznis. Ove je godine ugostio mentora koji je došao iz Californije, iz sjedišta Googlea. To je Martin Omander, program menadžer u Googleu, koji je prvi put boravio u Sarajevu kako bi radio sa mladim ljudima koji žele lansirati IT startupe. Učesnici Startup Weekenda Sarajevo su imali priliku upoznati Martina i razgovarati sa njim o svojim poslovnim idejama. Martin je, pored svog mentorskog angažmana, održao i Google CodeLab radionicu usmjerenu na back-end developere.

Startup Weekend Sarajevo je ugostio i svoje prošlogodišnje pobjednike Printheos, koji će samo sedam dana nakon održavanja Startup Weekenda ići na specijalni trening program u Ameriku, tačnije u San Francisco. Posao.ba je sponzor avionske karte za San Francisco, dok je Blackbox VC sponzor trening programa.

Startup Weekend je mjesto gdje mladi poduzetnici, kao i potencijalni poduzetnici dolaze kako bi saznali da li su njihove ideje održive. U presjeku, polovina učesnika ima tehničku, a druga polovina poslovnu pozadinu.

Startup Weekend se održavao u isto vrijeme i u Portugalu, Australiji, Meksiku, Americi, Kolumbiji i mnogim drugim zemljama.