Startupi
61

Googleov program menadžer dolazi na drugi Startup Weekend Sarajevo

Startup Weekend u saradnji sa Posao.ba i Projektom zapošljavanja mladih (YEP) Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) od 19. do 21. jula 2013. godine organizuje drugi po redu Startup Weekend Sarajevo, koji će se održati u prostorijama Kina Meeting Point.

Ovaj jedinstveni događaj predstavlja priliku svim mladim ljudima koji žele da pokrenu vlastiti biznis da se prijave i razviju svoje poslovne ideje.

Startup Weekend Sarajevo će ove godine ugostiti mentora koji dolazi iz Kalifornije iz sjedišta Googlea. Martin Omander je program menadžer u Googleu i dolazi prvi put u Sarajevo kako bi radio sa mladim ljudima koji žele da lansiraju IT startupe. Učesnici Startup Weekenda Sarajevo će imati priliku upoznati Martina i razgovarati sa njim o svojim poslovnim idejama. Martin će, pored svog mentorskog angažmana također održati i Google CodeLab radionicu usmjerenu na back-end developere.

Startup Weekend Sarajevo će ugostiti i svog prošlogodišnjeg pobjednika Printheos koji će samo sedam dana nakon održavanja Startup Weekenda ići na specijalni trening program u Ameriku, tačnije u San Francisco. Posao.ba je sponzor avionske karte za San Francisco dok Blackbox VC je sponzor trening programa.

Startup Weekend je mjesto gdje mladi preduzetnici kao i potencijalni preduzetnici dolaze kako bi saznali da li su njihove ideje održive. U presjeku, polovina učesnika ima tehničku pozadinu, a ostala polovina poslovnu pozadinu.

Cilj Startup Weekend Sarajevo je da skupi 100 mladih ljudi, studenata i onih koji su završili studije, koji su zainteresovani da pokrenu vlastite kompanije i steknu nova znanja i vještine. Učesnici se očekuju iz svih gradova u Bosni i Hercegovini, iz susjednih zemalja kao i cijeloga svijeta. Startup Weekend Sarajevo je otvoren za sve mlade ljude ne ovisno o tome iz koje države dolaze. Pored Bosne i Hercegovine, Startup Weekend će se održati isti datum i u Portugalu, Australiji, Meksiku, Americi, Kolumbiji, i mnogim drugim zemljama.

Partneri projekta su: Posao.ba i Projekt zapošljavanja mladih (YEP) Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Zlatni sponzori su: Atlantbh i Njemačka organizacija GIZ. Srebreni sponzori su: Personal Inc., Authority Partners, Blackbox VC, Coca-Cola, i Vapiano. Generalni medijski pokrovitelji su: Klix.ba, Radio Sarajevo i Business Magazin. Medijski prijatelj je Startup Magazin, prvi magazin ovakve vrste u BiH, a prijatelj projekta je Klas.

Sve dodatne informacije se mogu naći na sarajevo.startupweekend.org. Broj mjesta je ograničen, a registrovati se može na sswsarajevo2.eventbrite.com.