Srbija napravila leteću bombu sa GPS-om

Klix.ba
18.2.2019. u 13:17
87
58
Srbija napravila leteću bombu sa GPS-om
87
Srbija napravila leteću bombu sa GPS-om Foto: Tango Siks
Na sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX u organizaciji u Abu Dhabiju prezentirano je nekoliko srbijanskih proizvode iz oblasti vojne tehnologije.
Između ostalog je predstavljena bespilotna letjelica ALECS (Advanced Light Electric Composit System). U pitanju je bespilotna letjelica koja kombinuje dva moda leta - kvadkopter mod (četiri vertikalne elise) za polijetanje i avio mod za let (jedna potisna elisa za horizontalni let).

Prvobitno razvijeni ALECS ima 35 kilograma i može nositi 6 kilograma korisnog tereta. Koristiće se za različite misije izviđanja, osmatranja i mapiranja dok je sljedeći korak razvoj letjelice težine 250 kilograma koja može nositi 70 kilograma korisnog tereta, prenosi B92.

Također, predstavljena je prva srbijanska leteća bomba sa GPS navođenjem. U pitanju je PGB-128 - precizna planirajuća bomba kalibra 128mm sa tandem krilom i cjelopokretnim repnim površinama.

Ova vođena bomba ima masu od 50 kilograma i uz pomoć inercijalnog navigacionog sistema (INS) sa korekcijom GPS sistema moći će vrlo precizno da dejstvuje na cilj, navodi se u izvještaju. Namjenski projektovano tandem krilo omogućava postizanje maksimalnog doleta od 20 kilometara sa zahtjevnih visina odbacivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: