Komentari (126)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sankcije su jedino uvedene protiv obicnih gradjana na sve strane
Ja koliko shvatih Rusija je na rubu propasti,građani gladuju a ukrainci ih pobjeđuju na svim frontovima i uništavaju im artiljeriju.Šta je ovo sad klikse?
jeste ali u rusiji, van rusije 0 vrijednost. smrt agresoru.
neka mi neko odgovori na koliko "relevantnih" kursnih listi ima KM? pitam za jarana
treba razumjeti kako fx funkcionise. izvoznicima ne odgovara rast vrijednosti domace valute na fx trzistu. sa uvoznicima je obrnuto. s druge strane, centralna banka rusije rublji vjestacki odrzava vrijednost kamatom od 20% i to necete vidjeti u zdravim ekonomijama. pol. odluka da se izvezeni energenti placaju rubljama steti vrijednostii eura i dolara ali centralnu banku rusije lisava dotoka strane valute koja uvoznicima treba.
sve u svemu, ruska ekonomijia, dugorocno, nema izgleda u ovakvoj situaciji. svima koji misle da je rublja 'jaka' preporucujem da svoju stednju odmah prebace u rublje.
Podatak koji je samo pokazatelj da imaju dovoljno rublji, za koje nemaju sta kupiti na zapadu. Fiktivno jaka rublja. Polupismenima i rusofilima opet nista nije jasno.
A šta bi kupili na zapadu? Što nemaju u Kini, Indiji, Vijetnamu, Južnoj Americi, Africi itd
Hvala bogu pa jedan dokaz za ove sto pametuju da rusija propada a EU cvjeta.
Nesvataju tokmaci pa ti udaraju minuse! Rublju nigdje nmžeš koristiti sem u Rusiji što je veća manje poreza mogu platit tako da im kupovna moć slabi, jedino bi rast rublje bio dobar kada bi za rublje mogli kupovati van Rusije!
probajte za rublje kupiti dolar, pa cete vidjeti njenu pravu vrijednost..
Rusija na koljenima
Nadam se da će sve Bošnje i Srbi zamjeniti eure i dolare za rublju i preseliti iz EU drzava za Rusiju.
Kako su Rusi mrzili poslovati sa Evropom dovoljno govori da su joj prodavali plin 5x skuplje nego u druge dijelove svijeta. Sad im dolaze poslovni partneri tallibani, grožđice i heroin gangsterskoj vladi za bure nafte
Novinar klixa nije dobar s glavom, rublja je skinuta sa listi za razmjenu valuta u SAD-u, Kanadi, Australiji, ECB je isto skinula rublju mjesec dana nakon donošenja odluke, a rješenje je donijela već drugog dana rata u Ukrajini. Dakle od 25.03.2022 ni Evropska centralna banka ne nudi rublju na lursnoj razmjeni. Ovdje je u pitanju dogovorno kurs kojeg diktiraju Putler i tajkzni svakom ko kupuje njihove energente. Rusija ima ogromne probleme i ide u 3PM
Cime je potkovan €vokio bih znati a i $ isto samo sto su dolar uslovili kao svjetsku kupvnu valutu vezano za naftne derivate a Ruska rublja je vezana za zlato pa normalno da joj vrijednost raste jer ima pokrice,otidjite u banku da dignete kredit i ako nemate pokrica u tom iznosu pa-pa kredit.
I milosevic je govorio jescemo korijenje ne mogu nista dobro se zivi. I jos kad iz crkve popovi kazu bog je nas. E tako funkcionira rusija sada. Isti je to sklop. Ko jos zivi bolje ili dobro pod sankcijama zapadnog civiliziranog svijeta koji proizvede nesto preko 66 % svjetskog gdp na godisnjem nivou. Dugorocno rusija ce siromasiti, to je neizbjezno. Pogotovo obicni ljudi.Zid je betoniran zauvijek.Dok patuljka ne skinu.
Pa jaka valuta nije dobra za zemlju..
za izvozno orijentiranu zemlju, jer si skuplji od drugih.
Ko ista zna oko ekonomije zna i da je vrijednost valute samo jedan dio ekonomije. Rublja raste zbog nafte, GDP Rusije je pao za 10%, rezerve za 50%, fali krompir, lijekovi i sve druge stvari koje je Rusija uvozila