biznis
8

Shell odustaje od istraživanja nafte na Arktiku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz kompanije Shell su poručili kako odustaju od istraživanja nafte i gasa na Arktiku nakon "razočaravajućih" rezultata u istraživanju zaliha nafte na tom području.

U saopćenju iz Shella su kazali kako nisu našli dovoljno nafte da bi opravdali svoja istraživanja, ali isto tako da neće odustati i da će se vratiti u "bliskoj budućnosti". Ova kompanija je na istraživanja nafte i gasa na Arktiku do sada potrošila blizu sedam milijardi dolara.

"Shell će i dalje pratiti to područje koje je od velikog strateškog značaja za SAD i Aljasku, ali ovo su za nas razočaravajuće vijesti", poručio je Marvin Odum, predsjednik Shella za SAD.

Grupe za zaštitu okoliša smatraju da bi nastavak istraživanja nafte na Arktiku naškodio prije svega životinjskom svijetu na tom području.

Američki Geološki Institut procjenjuje kako na Arktiku ima blizu 30 posto zaliha prirodnog gasa i oko 13 posto zaliha nafte. Prema procjenama Shella to je oko 400 milijardi barela nafte, što je 10 puta više od dosadašnje ukupne proizvodnje nafte i plina u Sjevernom moru do danas.