{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I pored odustajanja Shella, Vlada FBiH nastavlja sa projektom istraživanja nafte

1.10.2015. u 15:41
17
46
I pored odustajanja Shella, Vlada FBiH nastavlja sa projektom istraživanja nafte
17
I pored odustajanja Shella, Vlada FBiH nastavlja sa projektom istraživanja nafte
Foto AFP
Vlada Federacije BiH će nastaviti implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH iako je od ovog projekta odustala multinacionalna kompanija Shell, zaključak je sa današnje sjednice Vlade FBiH.
Podsjećamo, u novembru 2011. godine Vlada FBiH je potpisala Memorandum o razumijevanju s naftnom kompanijom Shell Exploration Company B.V. - s registrovanim sjedištem u Hagu (Kraljevina Holandija), na period od 24 mjeseca.

Memorandumom je predviđeno da će, na osnovu postojeće pisane dokumentacije o izvedenim istražnim radovina, Shell Exploration Company B.V. o vlastitom trošku izvršiti digitalizaciju geoloških i geofizičkih podataka, izraditi početni geološki i geofizički prikaz (screen) podataka i strukturnu rekonstrukciju tektonskog vijenca koristeći savremene alate, tehnologiju i ispitivanje, kako bi bili dobijeni osnovni podaci za procjenu perspektivnosti ležišta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu raspoloživih podatka, analiza i stručne interpretacije rezultata dobijenih ranijim istraživanjima, naftna kompanija Shell Exploration Company B.V. je izradila "Procjenu perspektivnosti Federacije BiH za istraživanje nafte i plina“, koju je dostavila Vladi Federacije BiH u 2013. godini.

Shell Exploration Company iskazala je zainteresovanost za produženje Memoranduma o razumijevanju u cilju pregovaranja s Vladom Federacije BiH za pribavljanje koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH. Memorandum je produžen u 2013. i 2014. godini s trajanjem do novembra 2015. godine.

"Naftna kompanija Shell Exploration Company je 22.9.2015. godine dostavila obavijest da ne žele iskoristiti mogućnost produženja Memoranduma o razumijevanju iz razloga revizije i analize internog portofolija, a pod uticajem trenutnog stanja tržišta nafte i plina. Odluka je donesena prvenstveno na osnovu njihove svjetske procjene portofolija, a ne na osnovu procjene o perspektivnosti područja Federacije BiH", saopšteno je iz Vlade FBiH.

U dostavljenom obrazloženju navedeno je da Vlada Federacije BiH može za svoje potrebe koristiti dostavljeni izvještaj o procjeni perspektivnosti područja Federacije BiH, a da će se Shell Exploration Company pridržavati obaveza povjerljivosti navedenih u Memorandumu o razumijevanju.

"U obrazloženju se Shell Exploration Company zahvaljuje na saradničkom pristupu, doprinosu i stručnosti učesnika u projektu iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog zavoda za geologiju, koji su pomogli da budu urađeni procjena perspektivnosti i izvještaj o geologiji Federacije BiH, a koji su doprinijeli boljoj slici o poslovnom okruženju Federacije BiH.
Vlada Federacije BiH će nastaviti implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH", zaključuje se u saopštenju Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: