{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Shell će ponovo biti pozvan na pregovore o istraživanju nafte u Federaciji BiH

F
27.8.2015. u 19:59
8
32
Shell će ponovo biti pozvan na pregovore o istraživanju nafte u Federaciji BiH
8
Shell će ponovo biti pozvan na pregovore o istraživanju nafte u Federaciji BiH
Foto: EPA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatrala je danas informacije o dosadašnjoj realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH.
Donesena je odluka da će u narednom budžetu biti izdvojeno 1.600.000 KM u svrhu realizacije tog projekta.

Federalni premijer Fadil Novalić nakon sjednice novinarima je kazao da će novac biti utrošen za finansiranje konsultatnske kuće za odabir, formiranje i kreiranje svih ugovora koji će pratiti taj proces.

Također, donesena je odluka da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrija do novembra ponovo započne pregovore sa kompanijom Shell.

Projekt je pokrenut 2011. godine, ali zbog određenih pravnih prepreka proces je prekinut.

Federalni premijer prokomentarisao je i razmatranje zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Naglasio je da su ta dva zakona usko vezana za Zakon o radu, te da ih je potrebno donijeti prije donošenja kolektivnh ugovora.

"Formirali smo stručnu komisiju, koja u septembru treba da završi taj posao da bi izglasali u parlamentu", rekao je Novalić.

Dodao je da je produžen i moratorij na zapošljavanje državnih službenika i namještenika do 31. decembra.

Vlada je razmatrala i informaciju o izboru strateškog partnera za izgradnju Termoelektrane Banovići. Najpovoljniji je kineski ponuđač koji nudi Siemensovu opremu, a koji je osigurao finansiranje i izgradnju.

"To je praktično 'ključ u ruke'. Vrijednost koja je prošla na tenderu je 421.000.000 eura plus 30.000.000 za pomoćne troškove", pojasnio je Novalić.

Informacija je usvojena i bit će poslana Parlamentu FBiH na usvajanje. Realizacija bi trebala biti završena 2020. godine.

Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Miličević prokomentirala je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, čiji je cilj produženje rokova u kojima je moguće ostvariti pravo na otpis kamate nastale po osnovu dospjelih, prijavljenih, a nenaplaćenih javnih prihoda.

"Mi smo procijenili da bismo trebali pomoći, odnosno stvoriti preduvjete za lakše izmirenje poreznih obveza, odnosno to su porezni dužnici koji imaju obveze po porezima i doprinosima prema Vladi FBiH. Ako obveze izmire do 31. decembra 2016. godine imat će otpis zatezne kamate od 100 posto, a ako to bude do 30. juna 2017. godine bit će u visini od 50 posto zateznih kamata", pojasnila je Miličević.

Mišljenja je da je korist dvostruka, prvo rasteretit će se privredni subjekti, porezni obveznici, a i Vlada će brže naplatiti svoja potraživanja.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić govorio je o situaciji u Agrokomercu d.d. Velika Kladuša i o ročištu koje je zakazano za 28. august, te podsjetio da je Vlada donijela određene zaključne u vezi s tim.

Na osnovu tih zaključaka Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je sastanak Uprave Agrokomerca sa svim povjeriocima koji su tražioci izvšenja na tom ročištu.

"Postignut je dogovor da tražioci izvršenja pristaju da se odgodi ročište s tim da se u narednih 90 dana ponudi sporazum o izmirenju njihovih obaveza, tj. obaveza Agrokomerca prema povjeriocima", zaključio je Dedić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: