BiH
17

Pokrenuta inicijativa za uvođenje plavog dizela u BiH

Piše: Er. M.
Održan je sastanak ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudina Dedića.

Ministar Šarović kazao je novinarima da se sastao sa entitetskim ministrima kako bi razgovarali o genetski modifikovanoj hrani, odnosno o problemima koji su nastali posljednjih nekoliko sedmica na granici BiH te o implementaciji akcionog plana za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Dodao je da u tom smislu misli na dalji nastavak aktivnosti vezanih za izmjene tri ključna zakona koja regulišu ovu oblast, a to su izmjene zakona o privredi, zakona o hrani i zakona o veterinarstvu.

Ministri su iskoristili današnji sastanak i za razmatranje inicijative za uvođenje plavog dizela na prostoru cijele BiH, te za razmatranje pokretanja aktivnosti za izvoz mesa, peradi i jaja u Evropsku uniju.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Zajednički smo pokrenuli inicijativu za uvođenje plavog dizela kroz izmjene i dopune zakonodavstva na nivou BiH. Također smo podržali i dalje aktivnosti na usvajanju evropskih standarda, posebno standarda za izvoz mesa, peradi i jaja u narednom periodu", kazao je Šarović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić rekao je kako RS ima uveden plavi dizel već godinama, te je konstatovao kako bi bilo dobro da plavi dizel postoji na nivou cijele BiH.

Dodao je kako je s ministrima dogovoreno da se već od iduće sedmice formira stručna grupa kako bi se krenulo ka finalizaciji izmjena zakona o privredi, hrani i veterinarstvu.

"Hoće li se ići u izmjene i dopune, ili će biti prijedlog novog zakona zavisi od finalizacije i stepena promjena", rekao je Mirjanić.

Istakao je da je mnogo složenije pitanje obilježavanje životinja i objekata, a na čemu se već intenzivno radi.

"Nama je neophodno da imamo obilježene životinje koje su u sistemu jer od toga će zavisiti način relizacije modela podsticaja već za sljedeću godinu jer prelazimo na sistem podsticaja po grlu. Da se ne desi da imamo zakone, a nemamo urađen taj dio posla", rekao je Mirjanović.

Mirjanić je kazao da je princip koji je usaglašen na današnjem sastanku usklađen sa principima EU.

Najznačajnija incijativa sastanka je da se krene u izmjene i dopune akciza na državnom nivou i da se riješi pitanje plavog dizela i podrške bh. proizvođačima.

Ministar Mirjanić je kazao da će BiH uz pomoć Svjetske banke uspostaviti sistem koji će osigurati redovnu isplatu poticaja.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Na novinarsko pitanje da li će Vlada RS proglasiti stanje elementarne nepogode zbog suše, Mirjanić je odgovorio da će Vlada RS u sljedeći četvrtak imati finalnu informaciju i vidjeti ima li osnova za proglašavanje nepogode.

Mirjanić je dodao da u entitetu RS od 28 hiljada registrovanih poljoprivrednika blizu 16 hiljada koristi plavi dizel, te da je ove godine ukupan broj sredstava iznosio 7,8 miliona KM.

"Na nivou BiH uvođenje plavog dizela bi, prema mojoj procjeni, rezultiralo sa između 20 i 25 miliona KM za sve poljoprivredne proizvođače" rekao je Mirjanić.

Ministar Šarović dodao je da postoje uslovi za uvođenje plavog dizela, ali da postoje i druge institucije koje će dati svoje mišljenje misleći prije svega na Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić rekao je da su oba doma Parlamenta Federacije BiH podržala srednjoročnu strategiju razvoja poljoprivrednog sektora koja predviđa plaćanje po grlu i po hektaru od naredne godina i da je to sistem kojim će biti osigurano na mjesečnom nivou da proizvođači mogu imati doznaku sredstava za proizvodnju.

"To je sistem koji će omogućiti da već u prvom polugodištu značajan dio sredstava možemo plasirati onda kada je to najpotrebnije. Jednostavno treba ukinuti praksu da se sredstva za poticaje isplaćuju najviše u novembru, decembru i januaru, odnosno u mjesecima kada je proizvodnja već završena i kada postoji manja potreba za poticajnim sredstvima", rekao je Dedić.

U posljednje vrijeme pojavila se informacija da sedam do osam pošiljki stoji na granici BiH jer su navodne pošiljke opasne po živote.

Direktor Agencije za sigurnost hrane Sejad Mačkić kazao je da se u tom kontekstu samo radi o poštivanju trenutne zakonske legislative na osnovu naloga inspekcije.

"Legislativa u BiH je usaglašena sa legislativom EU i sve modifikacije koje su priznate o GMO u EU i mi ćemo priznati. Govori se o soji koja je porijeklom iz Brazila. Soja ima sadržaj GMO jer su izvršene genetske modifikacije. Nalazi će najbolje pokazati koja je to količina", rekao je Mačkić.

Dodao je da će analiza pokazati da li ima i drugih prisutnih kontaminanata koji se nalaze u stočnoj hrani.

"Izvršena je izmjena i dopuna propisa koji obuhvataju oblast GMO i očekujemo ovih dana da Vijeće da svoje mišljenje o tome Agenciji koja će tada odlučiti da li će se to uvesti ili ne", rekao je Mačkić.

Ministri su danas donijeli zaključak da se krene u hitne izmjene i dopune zakonodavstva kako bi se nedorečenosti ispravile, da se već sutra donese odluka o imenovanje vijeća za GMO, kao i odluka o kratkoročnim mjerama koje bi išle sređivanju stanja u ovoj oblasti.

"Privremeno rješenje koje su za nas iznijeli je da se sve sporne količine stave pod carinski nadzor", rekao je Šarović.