{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak geoloških istraživanja nafte i plina strateško opredjeljenje Vlade FBiH

16.12.2015. u 17:30
0
5
Nastavak geoloških istraživanja nafte i plina strateško opredjeljenje Vlade FBiH
0
Nastavak geoloških istraživanja nafte i plina strateško opredjeljenje Vlade FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna vlada usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o izvršenim aktivnostima na realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u FBiH, i uputila je Parlamentu FBiH.
Nastavak geoloških istraživanja nafte i plina, kaže se u informaciji, jedno je od strateških opredjeljenja Vlade i u narednom periodu. Od 2011. do danas je uloženo mnogo vremena i truda u iznalaženju najboljih zakonodavnih rješenja i objedinjavanju geoloških podataka, kao temeljnih sigurnosnih faktora s kojima FBiH ulazi u realizaciju Projekta, kroz izbor naftne kompanije, pregovaranje i izradu budućeg ugovornog modaliteta s naftnim kompanijama.

Analizirane su sve dostupne vrsta ugovora koji se u savremenom dobu potpisuju u svijetu između vlada i naftnih kompanija. Standardi najbolje prakse koji su uspostavljeni u zemljama sa uspješnom proizvodnjom nafte, kao što je Norveška, nesumnjivo predstavljaju međunarodni zlatni standard u sektoru istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Međutim, takve prakse moguće je primijeniti samo u ekonomski stabilnim, dobro opremljenim državama koje raspolažu izuzetnim stručnim ljudskim resursima i imaju značajno iskustvo u ovoj djelatnosti. Stoga je takva politika upravljanja naftnim resursima potpuno neprimjenjiva za države početnice.

Za BiH i FBiH se pokazalo najprihvatljivije korištenje „Smjernica za dobro upravljanje u proizvodnji nafte i plina za države početnice“ koje je 2013. godine napravio nezavisni Kraljevski institut za međunarodne poslove, sa sjedištem u Londonu.

Ovaj dokument je fokusiran na sedam ključnih ciljeva u dobrom upravljanju istraživanja i buduće eksploatacije nafte i plina, a to su: privlačenje dugoročno najsposobnijeg investitora, ostvarivanje maksimalnog ekonomskog povrata državi kroz ugovor o koncesiji, zadobijanje i zadržavanje povjerenja javnosti, postepeno jačanje lokalne uloge kroz obučene ljudske resurse i otvaranje i jačanje lokalnih preduzeća. Njime je predviđeno i uspostavljanje nacionalne naftne kompanije i osiguravanje njenog učešća u razvoju resursa, izgradnja kapaciteta i omogućavanje svim učesnicima da obavljaju svoju ulogu, te osiguravanje visokog stepena odgovornosti svih aktera u naftnom sektoru.
Osnovno opredjeljenje Vlade FBiH je nastavak aktivnosti na privlačenju dugoročno najsposobnijeg investitora.

Imajući u vidu kompleksnost Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u FBiH, za čiju je realizaciju potrebno znanje iz više stručnih oblasti, Vlada će utvrditi savjetodavno tijelo u čijemu bi sastavu bili eminentno stručne osobe iz akademija, fakulteta, instituta, privrede, i drugih institucija specijalizovanih za oblasti geologije, rudarstva, ekonomije, prava, okoliša, energetike i drugi koji bi bili uključeni u realizaciju Projekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: