Zadržava 600 miliona dolara poreza
0

Saverin odbacio državljanstvo uoči izlaska Facebooka na berzu

FENA
Eduardo Saverin
Eduardo Saverin
Suosnivač "Facebooka" Eduardo Saverin odrekao se državljanstva SAD uoči izlaska kompanije na berzu u petak.

Time će Saverin (30), rođen u Brazilu, izbjeći da plati porez od oko 600 miliona dolara, nakon što podigne svoj udio akcija u kompaniji, prenio je britanski javni servis BBC.

Portparol Saverina je izjavio da on "smatra da je praktičnije da postane državljanin Singapura, budući da planira tamo da živi neodređeni vremenski period".

Saverin od 2009. živi u Singapuru i pokrenuo je postupak odricanja od američkog državljanstva u septembru 2001, ali je njegova odluka saopćena tek prošle sedmice, kada je Porezna uprava SAD objavila listu Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva.

"Facebook" očekuje da će mu inicijalna javna ponuda, koja će biti obavljena u petak, donijeti oko 10,6 milijardi dolara, a procjenjuje se da će kompanija svoju vrijednost procijeniti na 96 milijardi.

Saverin je vlasnik četiri posto akcija "Facebooka", pa bi njegovo lično bogatstvo, kako prenosi Tanjug, po izlasku kompanije na berzu, trebalo da bude uvećano za oko četiri milijarde dolara.

Da je ostao državljanin SAD, morao bi da plati porez na kapitalni dobitak.

Saverin je zaslužan za veliki dio početnog uspjeha "Facebooka".

Bio je prvi finansijski direktor kompanije i osigurao je novac koji je Marku Zuckerbergu bio potreban za pokretanje te društvene mreže, da bi kasnije, zbog nesuglasica sa Zuckerbergom, napustio firmu.