{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook zaradio 16 milijardi dolara na inicijalnoj javnoj ponudi

18.5.2012. u 09:17
0
8
Facebook zaradio 16 milijardi dolara na inicijalnoj javnoj ponudi
0
Facebook zaradio 16 milijardi dolara na inicijalnoj javnoj ponudi
Foto: AFP
Facebook je na inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) zaradio 16 milijardi dolara. Cijena dionica je iznosila 38 dolara. Vrijednost Facebooka je sada 104 milijarde dolara.
Akcijama Facebooka će se na berzi dionica Nasdaq moći trgovati od danas. To je veliki uspjeh za kompaniju koja je nastala prije samo osam godina.

Cijena dionica Facebooka na IPO-u je iznosila 38 dolara, što je bio i maksimum očekivanja. Sada će prvi put obični investitori moći kupiti dionice Facebooka.

''Oni su mogli početi prodaju 2009. godine, ali po mnogo nižim cijenama. Međutim, čekali su koliko god su mogli, pa ne čudi što je na tržište izbačeno toliko dionica'', kazao je Nick Einhorn, analitičar firme Renaissance Capital, koja se bavi savjetovanjem o investiranju IPO-a.

Investicione banke će svojim klijentima prodavati akcije po cijeni od 38 dolara. U IPO-u banke prvo otkupe akcije od komapnije, a onda ih prodaju javnosti.

Pored toga što ovaj dobijeni novac znači da će Facebook moći zaposliti najbolje inžinjere na svijetu, koji će pomoći u poboljšavanju kvaliteta usluga, to znači i da će oni koji su prije nekoliko godina uložili svoj novac u novonastalu kompaniju sada zaraditi mnogo više, piše France24.

Peter Thiel, koji je 2004. godine u Facebook uložio 500.000 dolara će sada prodajom dionica zaraditi 640 miliona dolara.

Zuckerberg, koji prodaje oko 30 miliona svojih dionica, će ipak ostati najveći dioničar Facebooka. Poslije IPO-a on će imati još 503,6 miliona dionica, ili 32 posto ukupnog broja. Po cijeni od 38 dolara po dionici, njegov udjel u Facebooku se procjenje na 19,1 milijardu dolara. Zbog dogovora sa mnogim drugim dioničarima, koji su obećali da će ga podržavati, Zuckerberg će i dalje kontrolisati Facebook sa 56 posto udjela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: