{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook odredio početnu cijenu akcija na berzi

S
4.5.2012. u 08:09
0
5
Facebook odredio početnu cijenu akcija na berzi
0
Facebook odredio početnu cijenu akcija na berzi
Foto: AFP
Facebook je odredio početnu cijenu svojih akcija na berzi na 28 do 35 dolara po akciji, čime je kompanija procijenjena na 85 do 95 milijardi dolara.
Ovo će biti najveća inicijalna ponuda akcija na berzi jedne internetske kompanije, veća i od Googlea, koji je 2004. godine bio procijenjen na 23 milijarde dolara.

Popularna društvena mreža će poslije izlaska na berzu imati veću vrijednost i od tehnološkog giganta Hewlett-Packarda. Očekuje se da će akcije biti ponuđene u ponedjeljak, 7. maja.

Ekonomski analitičari smatraju da će za akcijama Facebooka vladati velika potražnja, ali istovremeno izražavaju bojazan u vezi sa dugoročnim rastom firme.

Zvaničnici Facebooka su na video prezentaciji pokušali da odagnaju strahove i rekli da je mobilna teelfonija oblast u koju će kompanija mnogo ulagati u budućnosti.

Očekuje se da će po izlasku na berzu biti prodato oko 10 posto kompanije, što će Facebooku donijeti priliv oko 12 milijardi dolara.

Ova društvena mreža osnovana je prije osam godina, a danas ima 900 miliona korisnika širom svijeta. Prošle godine je ostvarila profit od milijardu dolara.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i dalje će kontrolisati kompaniju poslije izalska na berzu i imat će glasački udio od 57,3 posto kroz akcije koje su u njegovom vlasništvu i dogovore sa ostalim akcionarima.

On će biti vlasnik 31,5 posto akcija, što po predočenoj cijeni znači da će raspolagati bogatstvom od 17,6 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: