biznis
2

Saopćenje kablovskih operatera: Vlasnici Sport Kluba su ponudili nemoralne uvjete

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
U cilju adekvatnog informisanja javnosti BH Telecom, HT Eronet i Asocijacija kablovskih operatera (AKOP) u ime svojih članica, objavljuju zajedničko saopćenje za javnost kojim želi predočiti razloge nepostojanja Sport Klub kanala u ponudi operatera koji nisu članice grupacije kojoj pripada i Telemach.

U saopćenju se navodi da je potrebno je hronološki navesti neosporne činjenice koje potvrđuju da United Media odnosno Sport Klub ne poštuje pravni poredak Bosne i Hercegovine i odluke Konkurencijskog vijeća BIH, iako u zvaničnim medijskim istupima ističu transparentno i legalno poslovanje. Istina je slijedeća:

"Vlasnik kanala Sport Klub je u okviru do sada provedenih postupaka dva puta kažnjen, i to: 2013. godine zbog zloupotrebe dominantnog položaja sa 125.000,00 KM i 2015. godine zbog nastavljene zloupotrebe dominantnog položaja sa 250.000,00 KM. Sud BiH je 1. septembra 2015. godine donio pravosnažnu presudu broj S1 3 U 014981 14 U, kojom je potvrdio rješenje Konkurencijskog vijeća BiH broj 05-26-3-002-179-II/13 i konačno presudio da je Sport Klub zloupotrijebio dominantan položaj na tržištu distribucije sportskih kanala sa fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta, koji uključuju i prijenos LIVE paketa engleske Premier league u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

I pored neospornih činjenica, koje su potvrđene i odlukama Konkurencijskog vijeća BiH, da navedeni privredni subjekt krši i ne poštuje pozitivne propise BiH, te da nastavlja sa svojim ponašanjem bez obzira na odluke Vijeća, isti se u javnosti nastoji prezentovati kao pobornik prava i pravde, te time dezavuiše javnost tako što odgovornost za nepostojanje sadržaja Sport Klub kanala prebacuje na konkurente Telemacha, odnosno, na potpisnike ovog saopćenja.

"Činjenica jeste da je po posljednjoj odluci Konkurencijskog vijeća, Sport Klub sačinio Opšte uslove i dostavio prijedlog cijena operatorima, ali ne u skladu sa rješenjem Vijeća, pa je to razlog da kako i sama United Media navodi u tekstu 'nijedan operater nije prihvatio ponudu'. Sama činjenica da niti jedan operater ne prihvata ponudu jasno ukazuje da je ponuda neprihvatljiva, nerealna i nemoralna, te da su uslovi sadržani u istoj u kolizijii sa tržišnom situacijom. Ponuda je koncipirana na način da je prihvatljiva samo Telemachu i ostalim članicama ove grupacije i to iz jednostavnog razloga što novac u konačnici završava kod istog vlasnika a što grupacija nastoji da prikrije formalnim razdvajanjem vlasničke strukture koje je izvršeno u toku 2015. godine", kaže se na kraju saopćenja.