O vladinim prijedlozima
19

Sabina Ćudić: Ne smiju se oporezivati plaće niže od prosječne

A. D.
Sabina Ćudić
Sabina Ćudić
Šefica Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić u razgovoru za Klix.ba rekla je da su zakonski prijedlozi Vlade o doprinosima i i porezu na dohodak koje će sutra razmatrati ovaj dom daleko od idealnih i ne predstavljaju veliki korak u poreskoj reformi FBiH, međutim oni jesu na tragu potrebnih rješenja
Kaže da je Naša stranka uložila niz amandmana te će njihov stav u konačnici zavisiti i od odgovora Vlade.

"Jedan od naših amandmana odnosi se na iznos neoporezive plate. Vlada predlaže prag od 800 KM za diferencijaciju poreznih stopa. Prvo, korištenje apsolutnih iznosa je neefikasno zakonsko rješenje jer zahtjeva stalne intervencije i izmjene u skladu s ekonomskim tokovima. Drugo, oporezivanje plata nižih od prosječne smatramo socijalno nepravednim - sasvim sigurno ne doprinosi borbi protiv siromaštva u zemlji u kojoj 20 posto stanovništva živi u ili na rubu siromaštva. Naš prijedlog je da taj iznos bude varijabilan, u vrijednosti prosječne plate u FBiH, kako bi pratio njen rast", kazala je Ćudić.

Osim ovoga, na ova dva zakona predložili su još šest amandmana koji su važni za freelancere, zatim sve one koji volontiraju i obavljaju plaćenu praksu, omogućavajući stimulativne mjere zapošljavanja studenata, volontera i stažista pod povoljnijim uslovima.

"Istovremeno, ovaj set zakona imao bi značajniji ekonomski efekat da se na dnevnom redu ove sjednice našao i Zakon o porezu na dobit, koji bi stimulisao poslodavce da profit umjesto u banke i luksuznu robu reinvestiraju u svoja preduzeća, otvaraju nova radna mjesta, šire poresku bazu te pune fondove penzijskog i zdravstvenog osiguranja", naglasila je Ćudić.

Govoreći o godišnjici neformiranja Vlade FBiH kazala je da nije istina da vlast u FBiH nije formirana.

"Radi se o političkoj predstavi jer ministarske kancelarije okupiraju predstavnici istih stranaka koji planiraju tamo ostati i u ovom mandatu sa manje-više istim ljudima. Tako da su spektakularne najave i velika očekivanja od formiranja nove Vlade FBiH politički i činjenično neutemeljena. Stanje u kom se nalazimo je materijalni dokaz da etnokratija, etničke reprezentacije, kako tepaju sebi, taj sistem koji promoviraju Čović, Dodik i Izetbegović, dokazano ne funkcioniše. Nikada nije funkcionisao i nikada neće funkcionisati. Sistem međustranačkog etničkog potkusurivanja iz politike i parlamenta je potisnuo razum, empatiju, etiku i ljude koji su izgubili nadu u nesumnjivo ogromni potencijal naše zemlje", navela je Ćudić.

Ona je potcrtala da je Parlament FBiH jedinstven primjer zakonodavnog tijela čije funkcionisanje uveliko zavisi od opozicije.

"Na sjednice Predstavničkog doma članovi Vlade gotovo nikada ne dolaze, pa tako postoje ministri koje i godinu dana nakon izbora nikada nismo vidjeli. Atmosfera je upravo onakva kakvom se i da naslutiti – haotična i nerijetko neprofesionalna. Ipak, radi se o pažljivo kontroliranom haosu koji za cilj ima demoralisati nas i obezvrijediti sistem. Što se nas tiče bezuspješno jer, ako se išta može pripisati Našoj stranci, onda je to tvrdoglavost u istrajavanju na svojim stavovima", zaključila je naša sagovornica.