O aktuelnim temama
22

Novalić za Klix.ba o novom načinu oporezivanja plaća: Mnogi strahovi će uskoro nestati

A. Dučić
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je u intervjuu za Klix.ba uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o zakonima o porezu na dohodak i o doprinosima koje je predložila Vlada FBiH, a koje su izazvale mnogo reakcija.

Također, za naš portal govorio je, između ostalog, i o nedavnoj krizi u vezi sa plinom, o odluci OV Banovići da se proglasi personom non grata, te o odnosima sa Vladom KS posebno kada je riječ o izgradnji Prve transverzale.

Zakoni koji su izazvali veliku pažnju javnosti su sutra na sjednici Predstavničkog doma. Šta oni zapravo donose?

"Zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima su dugo čekani reformski zakoni. To su ključni fiskalni zakoni. I sami znate koliko je trajala njihova priprema i koliko je ona detaljna bila. Prijedlozi koji su nedavno utvrđeni na Vladi u srijedu treba da se nađu pred federalnim zastupnicima. Uvjeravam vas da su oba zakona urađena na najbolji mogući način. Najbitnije je da oni imaju neutralan efekt na vanbudžetske fondove, a kad su u pitanju prihodi, projekcije pokazuju da se u najnegativnijim slučajevima očekuje rast prihoda.

Ipak, bilo je reakcija poslodavaca ali i IT sektora. Vaš komentar?

Zakonima se unaprijeđuje poslovno okruženje, rasterećuju privrednici, a čime se stvaraju preduslovi za nova zapošljavanja, smanjuju se troškovi rada. Nedavno smo imali sastanak sa premijerima kantona i kantonalnim ministrima finansija. Tom prilikom je Federalno ministarstvo finansija do u detalje prezentiralo ova dva zakonska rješenja uz sve projekcije kako bi ti zakoni trebali uticati na prihode, plate i ostalo.

Neophodno je zakone u Parlamentu usvojiti što prije jer njihova primjena počinje od 1. januara naredne godine i u narednom periodu svi nivoi vlasti rade na budžetima za 2020.

Ovo je velika reforma u ovoj oblast i sasvim je očekivano da postoje određene bojazni, ali sam uvjeren da će mnogi strahovi nestati kad se zakoni počnu primjenjivati.

Želim istaći da sam danas održao sastanak sa 13 direktora koji čine BIT alijansu i predstavljaju najjače bosanske IT kompanije. Dugo smo razgovarali i čuli smo dosta kvalitetnih rješenja. Vlada će jako brzo uz pomoć ovih kompanija napraviti strategiju razvoja koja bi obuhvatila i IT sektor kao bitnu granu BH privrede.

Kako ste doživjeli odluku Općinskog vijeća Banovići o proglašenju vas i Safeta Softića "personama non grata". Kakva je pozadina svega ovoga?

Već sam govorio o tome. Uopšte nisam iznenađen. Jednostavno, PDA, koja je većina u Općinskom vijeću Banovića, pitanje rudnika prebacuje na političko polje. Mislim da sam bio sasvim jasan i dosad stanje u rudnicima ni pokoju cijenu ne smije biti političko pitanje. Vlada FBiH je donijela jasne odluke i zaključke koji trebaju da se provedu.

Da li nam je bilo potrebna situacija u kojoj su građani strepili hoće li biti plina ili ne, a koja je potaknuta od firme Gas-Prometa?

To je bila vrlo kompleksna situacija, najgore u svemu je dovesti građane u neizvjesnost. Ipak zahvaljujući naporima resornog ministra i predstavnika BH Gasa i Gas prometa došlo se do kompromisa i građani sad mogu biti sigurni u isporuku gasa. Raduje me da je projekat Južne interkonekcije pri kraju i očekujemo da će u narednom period BH Gas što prije završiti sve projektne zadatke i u narednom period otpočeti sa izgradnjom potpuno novog cjevovoda. Južna interkonekcija će nas riješiti ovih problema koje, kako ste i rekli, se dešavaju svake godine prije grijne sezone.

Stječe se dojam da Vlada FBiH baš i nema dobru saradnju sa Vladom KS kada je riječ o npr. izgradnji Prve transverzale u Sarajevu. Nedavno ste dali uvid javnost u tome šta Vlada FBiH sve radi po ovom pitanju. Vaš komentar?

Nekoliko dana nakon imenovanja sadašnjeg saziva Vlade Kantona Sarajevo pozvao sam ih na sastanak da zajednički pokušamo riješiti probleme građana Kantona Sarajevo. Sjećam se da smo na tom sastanku razgovarali o potencijalnim problemima restrukturiranja firme GRAS, pri čemu bi građani Kantona napokon dobili jaku i kvalitetnu firmu koja se bavi javnim prevozom.

Ja sam bio taj koji je prvi pružio ruku saradnje Kantonu Sarajevo i samim tim imao sam i još imam namjere da kreiramo što bolje odnose u cilju poboljšanja životnih uslova naših građana.

Vezano za Prvu transverzalu, činjenice sve govore. Prvi radovi na Prvoj transverzali su bili radovi na lokalitetu Šipa i finansiraju se od novca Federacije BiH, Federacija je odvojila 35 miliona KM za radove na ovoj, za Sarajevo, veoma bitnoj saobraćajnici. Oko 12 miliona košta dionica koja se sad radi, a ostatak čeka da Vlada Kantona Sarajevo obezbijedi sve preduslove kako bi se i tim novcem mogli nastaviti radovi na drugim dionicama.

Još jednom pozivam Vladu Kantona Sarajevo da napravi sve što je neophodno kako bi novac koji je Federacija obezbijedila i dalje bio ulagan u radove na Prvoj transverzali. Po mom mišljenju, sve te pripreme traju malo predugo.

Premijer FBiH iz mandata 2014.-2018. ste i godinu nakon općih izbora. Da li biste pristali da to budete i u novoj Vladi, ako i kada se formira?

Vlada Federacije BiH kontinuirano radi i na nama je da radimo sve do izbora novog saziva. Zastoj u njenom radu je nedopustiv. Šta će biti prilikom formiranja novog saziva Vlade FBiH vidjećemo kad se to bude i dešavalo. Ponoviću što sam rekao i nekoliko puta dosad, a to je da u još uvijek aktuelnom sazivu ima mnogo ministara koji kvalitetno rade svoj posao i bilo bi na dobro svih da neki od njih čine i novi sastav Vlade FBiH.