biznis
1

S&P potvrdio vrhunski kreditni rejting i stabilne izglede Njemačke

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Agencija Standard & Poor's potvrdila je u četvrtak vrhunski 'AAA' kreditni rejting i stabilne izglede Njemačke jer smatra da je najveća evropska ekonomija dovoljno snažna da izdrži sve pritiske dužničke krize u regiji.

S&P smatra da Njemačka zaslužuje vrhunski rejting jer je njena ekonomija moderna, vrlo diversificirana i konkurentna, Njemačka ima čvrstu poziciju vanjskog kreditora, vodi vjerodostojnu fiskalnu politiku i disciplinovana je u potrošnji, prenose agencije.

Agencija očekuje da će se rast njemačke ekonomije u ovoj i idućoj godini značajno usporiti, na 1 posto, dok je u prethodne dvije godine rast iznosio više od 3 posto u prosjeku.

Upozorava, također, da je njemački budžet prije krize bio uravnotežen, dok je sada situacija u javnim finansijama pogoršana, zbog duboke recesije 2009. godine.

"Međutim, Njemačka je to slabljenje ekonomije preovladala bolje od drugih država s 'AAA' rejtingom, kojima bi se budžetski deficiti mogli povećati i potrajati duže vrijeme.

Uz to, njemačka ekonomija je i prije pokazala da je sposobna preovladati velike ekonomske i finansijske šokove kada su ponovno ujedinjene istočna i zapadna Njemačka, kao i za vrijeme recesije 2009. godine", poručio je S&P, koji očekuje da će ove godine njemački budžetski deficit iznositi svega oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda.

Agencija je poručila i da bi rejting Njemačke mogla smanjiti u slučaju da njen opći državni dug dosegne 100 posto BDP-a, dok sada iznosi nešto ispod 80 posto.

Time je S&P pokazao da vjeruje u stabilnost njemačke ekonomije, dok je prošle sedmice konkurentska agencija Moody's smanjila izglede za vrhunski rejting Njemačke sa 'stabilnih' na 'negativne'.

Moody's, naime, smatra da bi dužnička kriza u eurozoni mogla dovesti do toga da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim 'Aaa' rejtingom morati više doprinijeti izvlačenju iz krize prezaduženih članica tog bloka.