biznis
0

Smanjeni izgledi za kreditni status evropskog bloka

SRNA
Agencija za kreditni rejting Moody's smanjila je izglede za kreditni status EU sa "trostrukog A" na "negativan" i upozorava da bi rejting mogao biti dodatno umanjen.

U saopštenju se navodi da se ovaj postupak ogleda u negativnim izgledima za rejtinge u zemljama, koje daju ključan doprinos budžetu EU.

Početkom godine, Moody's je na rejtinge Njemačke, Francuske, Holandije i Velike Britanije stavio negativne izglede.

Agencija ističe da su sve ove zemlje izložene dužničkoj krizi u regionu što je utjecalo na njihov kreditni status.

Moody's navodi da će u slučaju "vanredne stresne situacije" sve članice sa statusom "trostruko A minus", najvjerovatnije ispunjavati sopstvene dužničke obaveze i neće kao prioritet imati podršku evropskom bloku.

U saopštenju se dodaje da ukoliko članice sa statusom "trostruko A minus" bankrotiraju zbog sopstvenih dužničkih obaveza, to će najvjevoratnije biti zbog pozajmica za podršku dugovanja EU i time će se, vjerovatno utjecati i na rezerve gotovine evropskog bloka.

"Stoga, s razlogom se može pretpostaviti da kreditna vrijednost EU treba da se kreće u skladu sa vrijednosti njenih najjačih članica", ističe agencija.

Njemačka, Francuska, Holandija i Velika Britanija zajedno daju doprinos od 45 posto budžetskog prihoda EU.

Moody's upozorava da bi eventualno smanjenje kreditnog rejtinga navedenih zemalja moglo imati domino efekt na rejting EU.