{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moody's smanjio izglede kreditnog rejtinga Njemačke

F
24.7.2012. u 09:55
0
3
Moody's smanjio izglede kreditnog rejtinga Njemačke
0
Moody's smanjio izglede kreditnog rejtinga Njemačke
Agencija Moody's Investors Services smanjila je jutros izglede za vrhunski 'Aaa' kreditni rejting Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka.
Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Moody's navodi povećanu vjerojatnost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi „potaknulo lanac šokova u finansijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu“.

Ta je agencija također upozorila da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim 'Aaa' rejtingom možda morati pružiti veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španija i Italija, koje se bore sa finansiranjem i smanjenjem proračunskih deficita.

Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Moody's.

Agencija je jutros također potvrdila 'Aaa' kreditni rejting Finske i zadržala njegove izglede 'stabilnima', no upozorila je da su sve četiri zemlje pod utjecajem neizvjesnosti po pitanju ishoda dužničke krize u eurozoni.

Moody's je jutros poručio i to da će sagledati utjecaj nastavka dužničke krize na 'Aaa' kreditne rejtinge Austrije i Francuske.

Agencija je u februaru izglede za rejting tih zemalja smanjila na 'negativne', dok sada očekuje da će do kraja trećeg tromjesečja "preispitati da li su njihove trenutne ocjene izgleda i dalje odgovarajuće ili će trebati poduzeti opsežniju recenziju rejtinga“, prenosi business.hr.

Agencija je poručila da su sada rejting-izgledi negativni za sve zemlje "čije bi bilance trebale snositi najveći teret finansijske podrške“.

„U prijelaznom smo razdoblju, koje bi moglo potrajati dugi niz godina, a tokom ovog prijelaznog razdoblja očekujemo dodatni pritisak na bilance najjačih država, što povećava pritisak na njihovu kreditnu sposobnost", kazala je Sarah Carlson, Moody'sova starija kreditna analitičarka.

Konkurentska agencija Standard&Poor's drži izglede za rejting Njemačke stabilnima, no Luksemburgu, Nizozemskoj i Finskoj već je prije izglede smanjila na 'negativne'. Sve te zemlje imaju vrhunski 'AAA' rejting.

Agencija Fitch Ratings ocjenjuje sve četiri zemlje vrhunskim 'AAA' rejtingom, sa 'stabilnim' izgledima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: