{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Problemi za bh. izvoznike ulaskom Hrvatske u EU

S
11.8.2011. u 15:29
0
6
Problemi za bh. izvoznike ulaskom Hrvatske u EU
0
Problemi za bh. izvoznike ulaskom Hrvatske u EU
Jerko Ivanković Lijanović
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković - Lijanović upozorio je u četvrtak da će ulaskom Hrvatske u EU za BiH nastupiti nesagledive posljedice kada je riječ o izvozu proizvoda životinjskog porijekla.
On je u razgovoru sa zamjenikom rukovodioca Ekonomskog odjeljenja Ambsade SAD u BiH Erin Kotheimer zatražio pomoć američke Ambasade i drugih ključnih aktera u prevladavanju te situacije.

"Takođe, potrebno je hitno reagovati i u vezi sa ispunjavanjem uslova za povlačenje sredstava iz Pretpristupnih fondova EU - IPA fondova, poput uspostavljanja agencije za plaćanja i drugih. To su važna pitanja za nas i treba ih žurno rješavati, u čemu značajno mogu pomoći i svi relevantni međunarodni faktori", naglasio je Ivanković-Lijanović.

On je istakao da je poljoprivreda jedno od strateških potencijala FBiH, ali da je, nažalost, zbog lošeg vođenja poljoprivredne politike posljednjih godina, ta oblast još uvijek neuređena i nekonkurentna.

"Velike poljoprivredne površine još uvijek su neobrađene, ljudi su nedovoljno osposobljeni i organiziovani, i kao takvi nismo konkurentni ni na domaćem, ni na stranom tržištu", rekao je on.

Ivanković-Lijanović je napomenuo da u odnosu na susjedne i zemlje EU, koje značajno podstiču poljoprivrednu proizvodnju, u Federaciji BiH tek se tri posto budžetskih sredstava izdvaja za poljoprivredne podsticaje.

"Naš cilj je da se izborimo se za značajnije povećanje sredstava za poljoprivredu kako bismo dalje razvijali i unapređivali domaću proizvodnju, učinili je konkurentnom i pozicionirali se na stranim tržištima", dodao je Ivanković-Lijanović.

Kotheimer i Ivanković-Lijanović su istakli da razvijanje dalje saradnje i partnerstva može značajno pomoći unapređenju razvoja poljoprivrede u BiH, posebno uzimajući u obzir iskustva SAD u poljoprivrednom sektoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: