{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijanović traži hitnu izmjenu zakona o akcizama i PDV-a

F
16.6.2011. u 13:21
0
8
Lijanović traži hitnu izmjenu zakona o akcizama i PDV-a
0
Lijanović traži hitnu izmjenu zakona o akcizama i PDV-a
Jerko Ivanković-Lijanović
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović zatražio je danas od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH hitnu izmjenu Zakona o trošarinama/akcizama i PDV-a (oprezivanje luksuza), kako bi osigurali dodatna sredstva za opstanak domaće poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.
"Uzimajući u obzir da entiteti nisu u mogućnosti izdvojiti potrebna sredstva za poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, potrebno je osigurati prihode iz kojih će se osigurati barem djelomično potrebni poticaji za primarnu poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju", ističe ministar Ivanković Lijanović.

Napominje kako Evropska unija izdvaja 43 posto budžeta, što iznosi oko 50.000.000.000 eura za poticaje u poljoprivredi. Također, BiH je zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU u kojem je ugovorila postupno ukidanje carina na najveći broj poljoprivrednih proizvoda, a za jedan dio su, stupanjem na snagu Sporazuma, carine ukinute.

"Susjedne zemlje, Republika Hrvatska i Republika Srbija, izdvajaju dvadeset puta više sredstava za poticaje nego BiH, a s njima smo u Sporazumu CEFTA", naglašava resorni federalni ministar.

Upozorava da će primarna poljoprivredna i prehrambena proizvodnja u BiH, ukoliko se za nju ne osiguraju adekvatni poticaji, biti u potpunosti uništena od razvijenih i bolje poticanih proizvođača iz Evropske unije i susjednih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: