Naša zemlja u velikom zakašnjenju
0

BiH nepripremljena za ulazak Hrvatske u EU

SRNA
Paola Pampolini
Paola Pampolini
BiH je "dramatično" nepripremljena za ulazak Hrvatske u EU i ta nepripremljenost uzrokovaće veliku finansijsku štetu poljoprivrednim proizvođačima i građanima, rečeno je na marginama osnivačkog sastanka "Prijatelji BiH" u Briselu na kojem su učestvovali članovi parlamenta BiH, Evropskog parlamenta i funkcioneri iz Evropske komisije.

Šef Odsjeka za BiH u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Paola Pampolini rekla je da je BiH u toliko velikom zakašnjenju "da bi se moglo reći da je već prekasno".

"U dvije godine trebalo je obaviti veliki dio predradnji, na primjer obilježavanje stoke, i mnogo drugih, ali to se nije dogodilo. Postojao je projekat, koji se našao među odbačenim IPA projektima, koji je trebalo da pomogne da takve predradnje budu napravljene. Takvog projekta više nema, jer ste procijenili da vam ne treba", rekla je Pampolini.

Ona je upozorila da će ovakva pasivnost štetiti samo BiH.

"Još je godina i po do ulaska Hrvatske. Krajnji je momenat da se trgnete. Vrlo dobro znate šta treba učiniti, jer o tome govorimo već dvije godine. To su i uslovi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno Prelaznog sporazuma", dodala je Pampolinijeva koja danas započinje seriju sastanaka i desetodnevni boravak u BiH. Ona će voditi razgovore u strukturalnom dijalogu o pravosuđu, ali je, takođe, zadužena i za Pododbor za poljoprivredu u procesu Stabilizacije i proširenja.

Član parlamenta BiH i predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović smatra da bi  strukturalni dijalog o poljoprivredi pomogao BiH da se što bolje pripremi za potres koji će doživjeti primanjem Hrvatske u EU. 

Tada će biti promijenjen režim uvoza i izvoza robe  na štetu BiH i zato treba obaviti pripreme da bi taj potres bio što manji. 
"Specijalno pogođena kategorija biće proizvođači mlijeka koji dobar dio ovog proizvoda izvoze u Hrvatsku. Kad Hrvatska uđe u EU odjednom ćemo se naći pred zidom. Izvoz neće biti moguć jer nismo napravili potrebne radnje koje bi nam omogućule da izvozimo u EU. Tada ćemo imati proteste proizvođača mlijeka i drugih poljoprivrednika, gubici će biti veliki, umjesto da sada nešto učinimo", rekao je Ivanković Lijanović u Briselu, nakon osnivačkog sastanka "Prijatelji BiH" u Evropskom parlamentu.

On je u izjavi za Srnu ocijenio da BiH nije napredovala iako već dvije godine postoji mapa puta, koju je dala Evropska komisija.

Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo da u BiH dođe nekoliko stručnjaka iz Evropske komisije da bi bio postignut zajednički dogovor, jer je problem na političkom nivou, a postoji velika potreba i interes svih da on bude riješen.

"Isto tako, mogli bismo napredovati i ako bismo proveli dubinske razgovore o poljoprivredi, kao što se vode razgovori o pravosuđu", smatra Ivanković Lijanović.