Uvoz i izvoz proizvoda
0

Analitičari: Ulazak Hrvatske u EU veliki problem za BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Analitičar Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić upozorio je danas da će se kad Hrvatska uđe u EU, mnogo toga promijeniti za BiH, pogotovo kada je riječ o uvozu i izvozu proizvoda biljnog i animalnog porijekla.

"Veliki problem za BiH je ulazak Hrvatske u EU. Već od 1. januara 2013. godine BiH se suočava s problemom vezano za izvoz proizvoda, pogotovo u oblasti biljnog i animalnog porijekla iz razloga što EU zahtijeva stroge kriterije kontrole kvaliteta“, kazao je Hasić.

Drugim problemom smatra određivanje graničnih prijelaza od hrvatske strane i Evropske komisije, "gdje su jedna i druga pokazale neprincipijelnost prilikom određivanja samo dva granična prijelaza, a bh. strana traži najmanje pet“.

Sve to, kako je dodao Hasić, tokom narednog mjeseca bit će detaljno obrađeno u analizi, uključujući i najavljene licencne proizvodnje koje planira Hrvatska premjestiti na tržište BiH zato što postoje visoki troškovi poslovanja za njena preduzeća u perspektivi na tržištu EU.

Također, analiza će obuhvatiti i trgovinu između BiH i Hrvatske, odnosno EU s obzirom da je Hrvatska najvažniji trgovinski partner BiH, s posebnim aspektom dominacije trgovačkih lanaca iz Hrvatske. Bit će obrađena i pitanja stranih ulaganja iz Hrvatske, kao i neriješeno pitanje imovine između BiH i Hrvatske.

"Prema našim podacima, BiH potražuje više od milion i 750 hiljada kvadratnih metara zemljišta, poslovnih prostora i objekata, zatim salona, odmarališta, hotela, kao i pojedinačno učešće bh. preduzeća u preduzećima u Hrvatskoj“, kazao je Hasić, napominjući da taj odnos između Hrvatske i BiH mora biti riješen prije ulaska Hrvatske u EU.

Hasić se osvrnuo i na trgovinske probleme između BiH i Kosova zbog kojih je smanjen izvoz iz BiH na tržište Kosova za 7 do 8 procenata posebno iz Federacije BiH, navodeći da je najveći gubitak zapravo gubitak tržišta koje su za protekla tri mjeseca zauzele kompanije iz Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Srbije.

On je podsjetio da je od 20. jula ove godine Vlada Kosova donijela jednostranu mjeru uvođenja carina na proizvode koji dolaze sa teritorije BiH. Inače, ukupna trgovinska razmjena BiH sa Kosovom iznosi oko 160 miliona KM, od čega se najveći dio odnosi na izvoz BiH.

Kako je kazao Hasić, to je jedna od rijetkih zemalja sa kojom BiH ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni i vrlo bitno područje za bh. izvoz.

"Zbog izuzetno kompliciranog sistema administriranja uspjeli smo obnoviti odnose sa Republikom Kosovo 25. oktobra i dakle od prije nekoliko dana usljedio je neometan protok roba s obje strane“, kazao je Hasić dodajući da je Republika Srbija riješila taj problem znatno prije BiH.

Hasić je naglasio i važnost donošenja zakona o sistemu državne pomoći, te da su imali značajno učešće u kreiranju tog zakonskog rješenja.

"Ovaj zakonski propis će poboljšati konkurentnu sposobnost privrede“, kazao je Hasić. Ocjenjuje da je dosad izdvajanje sredstava iz državnih budžeta i usmjeravanje kroz ovaj sistem podrške bio netransperentan.

"Privreda BiH, a posebno izvoznici, traže da ovaj zakon bude krajnje transparentan, da ima odgovarajuće kriterije i da se može aplicirati po svakom osnovu ne ulazeći u suštinu da li je preduzeće privatno ili državno“, kazao je Hasić.