|

Ili akcija vlasti ili kolaps domaće privrede ulaskom Hrvatske u EU

Ili akcija vlasti ili kolaps domaće privrede ulaskom Hrvatske u EU
0
S
SRNA
30.11.2011. u 13:28
2
komentara
0

dijeljenja
Ili akcija vlasti ili kolaps domaće privrede ulaskom Hrvatske u EU Duljko Hasić
Ukoliko vlasti u BiH ne preduzmu hitne mjere, domaća prehrambena industrija bit će pred kolapsom zbog ulaska Hrvatske u EU, upozorio je danas u Sarajevu ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić.
"Ulazak naših susjeda u EU 1. jula 2013. godine onemogućiće kompanijama iz BiH da prema sadašnjim uslovima izvoze robu u Hrvatsku, koja im je najznačajnije tržište'', rekao je Hasić na konferenciji za novinare.

On je podvukao da su, iako je BiH tražila sedam graničnih prelaza, EU i Hrvatska prihvatile da samo dva prelaza na 1.010 kilometara granice budu opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda.

''Ukoliko se nešto vrlo brzo ne promijeni, značajan dio izvoza mliječnih proizvoda, mesa i jaja iz BiH u Hrvatsku morat će da bude ukinut kada se Hrvatska pridruži EU. To će posebno biti teško za male proizvođače, a dodatni troškovi transporta bi mogli da unište njihove poslove'', precizirao je Hasić.

Prema njegovim riječima, institucije vlasti u BiH moraju hitno da donesu i usklade pojedina zakonska rješenja sa evropskom legislativom, a neophodno će biti i uspostavljanje laboratorija koje će vršiti kontrolu kvaliteta u skladu sa standardima EU.

''Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda predstavlja jednu od rijetkih prehrambenih djelatnosti u BiH koja ostvaruje vanjskotrgovinski suficit, i ukoliko ne budemo imali akreditovane laboratorije, izvoz ovih artikala može biti u potpunosti blokiran'', naglasio je Hasić.

S ciljem brže pripreme BiH za ublažavanje posljedica ulaska Hrvatske u EU, on je pozvao vlasti u BiH da hitno donesu zakon o sistemu državne pomoći, da obezbijede finansijska sredstva i formiraju fondove za podršku nadležnim institucijam i privredi u procesu usklađivanja rada i standarda sa EU.

Hasić je naveo da bi od EU i Hrvatske trebalo zatražiti omogućavanje prelaznog perioda primjene propisa EU na plasman domaćih proizvoda na tržište Hrvatske, od momenta njenog ulaska u EU.

BiH je za prvih devet mjeseci ove godine ostvarila vanjskotrgovinsku razmjenu sa Hrvatskom od oko 17,5 milijardi KM, pri čemu je izvoz bio 6,3 milijarde KM, a uvoz 11,2 milijardi KM, što je rezultovalo deficitom od oko 4,9 milijardi KM.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...