biznis
2

Privredna komora BPK Goražde: Zakon o porezu na dobit ide na štetu izvozno orjentiranih firmi

Piše: N. N.
Prijedlog Zakona o porezu na dobit u Federaciji BIH koji je već usvojen ne ide na ruku izvozno orijentisanim firmama na kojima počiva i privreda BPK Goražde, istaknuto je na sjednici UO Kantonalne privredne komore čiji je domaćin bila kompanija Prevent.

Na sjednici je naglašeno da oko 80 posto ukupnih prihoda izvoznih privrednih subjekata čini prodaja roba na svjetskom tržištu, ali da će novim zakonom biti ukinute dosadašnje olakšice, što će dovesti do povećanja troškova poslovanja a time i smanjenja interesa za investicije i radna mjesta i u ovdašnjim firmama.

"Dosadašnjim rješenjima je bilo predviđeno da ona privredna društva koja u ukupnom prihodu imaju do 30 posto prihode ostvarene na inostranom tržištu budu oslobođena srazmjerno tom učešću u ukupnom prihodu a ona privredna društva koja ostvaruju preko 30 posto ukupnih prihoda izvozom roba i usluga budu oslobođena plaćanja poreza na dobit. Prijedlogom zakona koji je, nažalost, prošao na Predstavničkom domu Parlamenta FBIH, gdje nisu uvaženi stavovi i sugestije privrednika i privrednih komora Federacije BiH, predviđeno je da te benefite nemamo", izjavio je Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK Goražda.

Za razliku od perioda koji dolazi, u proteklom je bilježen stalni rast investicija na području BPK-a. Prema pokazateljima o stanju u privredi prezentiranim na sjednici, sa 18.774.000 KM 2010. godine u 2014. ukupno ostvarene investicije u kantonu iznosile su 39.903.000 KM. Zabilježen je rast poslovnih prihoda, dobiti, radnih mjesta ali i kontinuiran pad nataliteta. Najbolji pokazatelj za 2015. u je daljnji rast pokrivenosti uvoza izvozom jer je na svakih 100 maraka uvoza izvezeno 165 KM, što je najveća pokrivenost u BiH, pojasnili su goraždanski privrednici.

"Platni suficit u 2015. našeg kantona bio je 63 miliona, Zeničko-dobojski je imao 37 miliona a svi drugi su ispod tog iznosa. To jeste značajan pokazatelj ali je i razlog pada uvoza roba, gdje se bilježi pad od 18,5 posto što govori da možemo ugroziti kontinuitet proizvodnje ako nemamo dovoljno repromaterijala i sirovina, i da nemamo novčanih sredstava u obrtnom kapitalu da možemo finansirati stabilne zalihe repromaterijala i sirovine", pojašnjava Terović.

O ovim i drugim temama razgovarano je i sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti kantona, od kojih se očekuje nastavak stvaranja povoljnog ambijenta za daljni rast i razvoj te donošenje i usklađivanje zakonskih propisa s ciljem uređenja određenih oblasti.

"Prema informacijama kojima raspolažemo pristupit će se izmjeni Zakona o igrama na sreću i značajan dio nadležnosti sa Federacije biće prenesen na kantone i općine. Igre na sreću jesu zlo ali bar ako se već izdvajaju sredstava neka idu u razvoj lokalnih zajednica gdje se izdvajaju a ne u privatne džepove“, kaže Terović.