Privreda
14

Zlatko Krainović će svojim sredstvima rekonstruisati zgradu Feroelektra

Klix.ba
Potpisan je Ugovor o regulisanju prava i obaveza između Općine Stari Grad Sarajevo i Zlatka Krainovića, radi rekonstrukcije stambeno-poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije broj 16 - Feroelektro. Ugovor su u prostorijama Općine potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Zlatko Krainović.

Potpisivanje ugovora, kojim su jasno definisana prava i obaveze Općine i Zlatka Krainovića, koji je investitor radova, smatra se prvim korakom kako bi se krenulo dalje ka rekonstrukciji objekta Feroelektro.

Krajem prošle godine Općinsko vijeće Stari Grad odbilo je prijedlog ugovora koji je Krainović ponudio i zatražilo od Hadžibajrića da ponudi drugi ugovor koji bi Vijeće razmotrilo. Tada je formirana devetočlana Radna grupa koja je aktivno radila na pronalaženju rješenja koje bi bilo prihvatljivo objema stranama. U ranije ponuđenom ugovoru bio je sporan način regulisanja zajedničkih odnosa oko rješavanja zahtjeva nosilaca stanarskih prava, bili su neusaglašeni stavovi o omjeri vlasništva, te pitanje korištenja dijela poslovnog prostora koji je u vlasništvu Općine.

Nakon usaglašavanja teksta ugovora, on je predočen Općinskom vijeću koje je na sjednici održanoj 31. marta 2014. godine dalo svoju saglasnost i ovlastilo načelnika da ga potpiše.

Ugovorom koji je potpisan definisan je omjer vlasništva: 78,87% Općina Stari Grad Sarajevo i 21,13% Zlatko Krainović, te usaglašeno da Zlatko Krainović kao investitor svojim sredstvima izvrši rekonstrukciju objekta.

Odabir projektanta, izvođača radova i nadzor izvođenja izvršit će investitor uz saglasnost Općine Stari Grad Sarajevo. Investitor će također snositi troškove izrade projekata, pribavljanje odobrenja za rekonstrukciju, troškove tehničkog prijema, etažiranje i sve nepredviđene troškove.

Prvi korak koji sada slijedi u rješavanju dugogodišnjeg pitanja zgrade Feroelektra je završavanje kompletnog urbanističkog postupka: izdavanje urbanističke, građevinske dozvole i tehnički prijem, te pitanje nosilaca stanarskih prava na dijelu gdje je etažni vlasnik Krainović i dijelu gdje je to Općina Stari Grad.

Prilikom potpisivanja ugovora, načelnik Hadžibajrić je još jednom insistirao na što bržem postizanju dogovora i rušenju ostataka zgrade Feroelektra kako bi se uklonila opasnost po građane i imovinu.