{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznice FBiH će sanirati remontne radionice u Banovićima

F
19.10.2014. u 10:46
26
9
Željeznice FBiH će sanirati remontne radionice u Banovićima
26
Željeznice FBiH će sanirati remontne radionice u Banovićima
Foto: Klix.ba
Uprava Željeznica FBiH (ŽFBiH) donijela je Odluku o izradi idejnog i glavnog projekta obnove i sanacije devastirane radioničke zgrade u Banovićima čijim bi se osposobljavanjem trebao riješiti problem nezaposlenih radnika Gredelja - Rewom d.o.o. Dobošnica.
"Plan je da se do kraja tekuće godine, putem javnog nadmetanja, odabere izvođač radova i počne sa obnovom i prilagodbom radionice novim uslovima korištenja. Na ove rokove Uprava ŽFBiH ne može mnogo uticati, jer se sve mora uraditi u rokovima kako je predvidio Zakon o javnim nabavkama", rečeno je Agenciji Fena u Željeznicama Federacije BiH.

Što se tiče ušteda koje se očekuju ovim poslovnim potezom, kako su kazali u Željeznicama FBiH, one su zaista vrijedne pažnje i na mjesečnom nivou iznosile bi oko 120.000 KM.

Radnici Gredelja - Rewom d.o.o. Dobošnica, kako je poznato, žrtve su loše privatizacije i često su morali protestirati tražeći zarađene plate i uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja. Kako je bilo nemoguće riješiti imovinsko pravne odnose budući je većinski vlasnik firme "Gredelj-Revom" iz Dobošnice Tvornica željezničkih vagona - "Gredelj" iz Zagreba koja je u stečaju, odlučeno je da se radnici iz ove firme prebace u radionicu u Rajlovac gdje će ostati do osposobljavanja nove radionice u Banovićima.

Iz Željeznica FBiH navode da se trenutno radi na ugovaranju smještaja i obezbjeđenja ishrane tokom njihovog boravka i rada u Centralnoj radionici u Rajlovcu.

"ŽFBiH imaju interes da angažiraju, bez zasnivanja radnog odnosa (ugovor o djelu), određeni broj stručnih i radno sposobnih radnika, koji su nosioci aktivnosti na opravci teretnih vagona u radionici u Dobošnici. Uzimajući u obzir kapacitete u ŽFBiH, kao i budući kapacitet i raspoloživu opremu u Banovićima, te tehnologiju redovne opravke teretnih vagona, to je ukupno do 30 radnika. Trenutno se, pored obezbjeđenja smještaja za navedene radnike, radi i na usaglašavanju spiskova radnika", naveli su iz ŽFBiH.

Do rješenja za radnike Gredelja došlo se na sastanku koji je krajem septembra održan u u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kada je odlučeno da se radnici iz ove firme prebace u radionicu u Rajlovcu gdje će ostati do osposobljavanja radionice u Banovićima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: