Za period 2022-2027.
129

Vlada FBiH usvojila strategiju razvoja turizma, cilj je postati prepoznatljiva i konkurentna destinacija

FENA
Cilj je da FBiH bude prepoznatljiva i konkurentna turistička destinacija (Foto: T. S./Klix.ba)
Cilj je da FBiH bude prepoznatljiva i konkurentna turistička destinacija (Foto: T. S./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je prihvatila nacrt strategije razvoja turizma za period do 2027. godine. Ovaj dokument je u formi prijedloga poslan entitetskom parlamentu na usvajanje.

Kao dio strateške platforme, kod izrade ovog dokumenta o turizmu, jednoj od strateških grana privrede FBiH, uzeta je u obzir nedavno usvojena strategija razvoja ovog entiteta za period 2022–2027.

Strategijom razvoja turizma definiraju se četiri prioriteta:

  • Razvoj turističkih proizvoda;

  • Razvoj destinacijskog marketinga;

  • Razvoj ljudskih resursa;

  • Unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma.

Kroz strateški cilj ubrzanog ekonomskog razvoja utvrđena je mjera podržavanja razvoja poduzetništva u sektoru turizma.

Posebno je naglašena potreba identifikacije turističkih potencijala i promocije turističkih destinacija te razvoj ruralnog turizma. Zajedničko je stajalište da se bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u relativno kratkom roku mogu staviti u funkciju i postati generator privrednog razvoja.

"Intencija ove strategije je da doprinese integriranju turizma Bosne i Hercegovine te povezivanju sa susjednim regijama, odnosno destinacijama izvan granica Bosne i Hercegovine, posebno u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji. U vrhu našeg prioriteta je da Federacija Bosne i Hercegovine postane prepoznatljiva i konkurentna destinacija. Ovaj dokument ne čini kraj zadatka, već je on temelj i prvi korak ka trajnom razvoju na zadovoljstvo turista, poslodavaca, zaposlenika i svih naših građana", izjavila je entitetska ministrica okoliša i turizma Edita Đapo (SBB).

U Ministarstvu okoliša i turizma FBiH su zadovoljni postignutim, jer je njihovo, kako je navedeno, kontinuirano zalaganje za donošenje ovog strateškog dokumenta trajalo pet godina.

Resorna ministrica je podsjetila da je 2017., prema usvojenoj informaciji na vladi, trebala biti izrađena strategija razvoja turizma za period 2018- 2028. godine. Međutim, problem su procedure koje su se odvijale u kantonima. Radna grupa, koja je formirana u maju 2018., izradila je projektni zadatak i upitnik uputila predstavnicima kantonalnih vlasti na očitovanje i popunjavanje.

"Nažalost, nisu svi kantoni bili ažurni u očitovanju. Ministarstvo je u 2019. uputilo više urgencija za dostavljanje traženih podataka. Tek u prvom kvartalu 2020. prikupljena su sva mišljenja kantona. No, zbog pandemije koronavirusa ove aktivnosti dodatno su usporene. Ipak, u oktobru 2020. sa predstavnicima Ureda USAID-a za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine dogovorili smo da će projekat USAID Turizam pružiti pomoć našem ministarstvu u izradi strategije i iznimno smo im zahvalni na tome", kazala je ministrica Đapo.

Partnerstvo sa USAID Turizmom (projekat "Održivi razvoj turizma u Bosni i Hercegovini") Ministarstvo okoliša i turizma FBiH prije godinu je ozvaničilo potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.

Utvrđivanju ovog dokumenta prethodile su i opširne javne konsultacije koje su provedene, uz uvažavanje, kako je istaknuto, svih sugestija, primjedbi i prijedloga iznesenih u javnim raspravama koje su održane u svim kantonima uz prisustvo predstavnika nadležnih kantonalnih ministarstava i zainteresiranih privrednih subjekata.

Planirana sredstva za provedbu turističke strategije u trogodišnjem periodu iz federalnog budžeta su pet miliona KM u ovoj godini, zatim za milion više od toga u narednoj, i sedam miliona KM u 2024. Očekuje se da će implementacija biti podržana i iz sredstva međunarodnih izvora (EU, USAID, GIZ i dr.).