Privreda
78

Uspješna poslovna priča iz Bihaća: Kompanija "Č.J." proizvodi dijelove za brodove, naftne platforme i hidrocentrale

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Proizvodnja i montaža hidrocentrala, dijelova za brodske dizalice i naftne platforme, poslovanje u Južnoj Koreji, Indoneziji, Turskoj, Šri Lanki, Kolumbiji, Francuskoj, Italiji i ostalim zemljama svijeta. Sve su to parametri po kojima zamišljamo neku uspješnu kompaniju iz SAD-a, Njemačke, Francuske ili Japana. Međutim, kada kažemo da je sve to u opisu posla jedne bihaćke kompanije, i da se ta kompanija zove, ni manje ni više, nego "Č.J.", to bi bila zasigurno prava priča. I ona to doista i jeste.

Kompanija Č.J. d.o.o. Bihać je porodična firma koju je daleke 1984. godine osnovao Jusuf Čavkić, čiji inicijali su do dan-danas ostali u nazivu kompanije. U početku, osnovna djelatnost firme bila je obrada drveta i razrez oblovine, što se obavljalo u jednoj maloj pilani. Proizvodnju drvnih proizvoda firma je zadržala sve do 2004. godine, nakon čega Jusufovi sinovi Denis i Fadil, zbog nemogućnosti nabavke kvalitetne oblovine i nelojalne konkurencije u vidu neprijavljenih pilana, usmjeravaju firmu u sasvim drugom pravcu.

"Pošto su Fadil i Denis još od prije rata boravili u Austriji i tamo radili u metalnoj industriji, odlučilo se krenuti tim putem. Ja sam u firmu došao 2007. godine i tada je firma imala samo jednog zaposlenika. Ubrzo smo počeli raditi za neke poznate kupce manje proizvode i količine. Vremenom je posao jednostavno rastao i napravilo se puno toga", kaže u razgovoru za Klix.ba Dino Čavkić, izvršni direktor kompanije.

Sva proizvodnja orijentisana na izvoz

Za manje od 10 godina, kompanija je kupila vlastiti objekat u Bihaću od d.d. Žitoprerade Bihać. Objekat, koji je bio u potpunosti devastiran, obnovljen je, a u njega prebačena sva proizvodnja.

"99,99 posto proizvodnje je izvoz. Radimo za dosta poznatih firmi, tipa Hubert Palfinger d.o.o. Maribor, koja je jedna od najpoznatijih firma u svijetu koja se bavi proizvodnjom svih vrsta dizalica. Mi radimo konstrukcije i dijelove za te dizalice, kao što su postolja i nosivi elementi. Oni imaju više svojih odjeljenja, imaju recimo brodske dizalice, imaju specijalne mašine za održavanje naftnih platformi i brodova i mi radimo određene konstrukcije u skladu sa njihovim nacrtima", ističe Čavkić.

Tu je i firma Fröling Heizkessel Gmbh za koju kompanija Č.J. proizvodi kotlove za centralno grijanje još od 2008. godine. Sarađuju i sa firmama Gugler Water Turbines Gmbh, MAG Maschinen&Apparatebau AG Gmbh, Niedermair&Frey Gmbh, te Loibl Alen-Sherman Hoff Gmbh. Za Loibl, primjerice, proizvode dijelove za transportne sisteme koji se koriste u termoelektranama i rudnicima.

Proizvodnja i montaža turbina za hidrocentrale

Pored svega, za potrebe proizvodnje, predmontaže, montaže, servisiranja, rekonstrukcije i puštanja u rad vodnih turbina i druge hidromehaničke opreme, kompanija Č.J. ima grupu inženjersko-monterskih specijalista orijentiranih za samostalno vođenje projekata i izvođenje radova na terenu. Višegodišnje poslovanje u ovoj branši sa poslovnim partnerima iz Austrije GUGLER Water Turbines iz Linza rezultirali su realizacijom od preko 60 projekata malih hidroelektrana, a ovo su samo neke od zemalja gdje su do sada montirali turbine: Južna Koreja, Indonezija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Rumunija, Francuska, Austrija, Italija, Turska, Albanija, Bugarska, Latvija, Ruanda, Šri Lanka, Armenija, Panama.

"To je grupa od desetak ljudi koji za austrijsku firmu Gugler rade montažu turbina po čitavom svijetu. To su hidrocentrale gdje su turbine kapaciteta do 5 megavata, a montira se jedna ili više turbina u pojedinom objektu. Vremenom su stekli takve vještine i znanje tako da Gugler ne dozvoljava nikom drugom da montira njihovu opremu, osim njima. Trenutno je jedna ekipa u Ruandi, tačnije njih šest, a narednih nekoliko dana druga ekipa će putovati za Kolumbiju gdje se otvaraju neki novi projekti", ističe direktor.

Pored toga, on napominje da je Č.J. proizveo i nekoliko vlastitih manjih turbina ili, pak, dijelove za turbine. No, većinom, kaže, montiraju opremu drugih firmi, jer da bi se proizvodile veće turbine potrebna su i dodatna ulaganja za velike centre za obradu, koji su neophodni za takve poslove.

"Radimo sa svim vrstama materijala. Imamo jedan izdvojeni dio koji radi sami inox te dijelove za hidrauliku. Trenutno imamo oko 130 zaposlenih ljudi. Radimo u dvije smjene, a do prošle godine smo radili u čak tri smjene. Međutim, išli smo na varijantu da smanjimo vrijeme boravka u firmi, a povećamo efikasnost prve dvije smjene. To se pokazalo kao dobar potez, tako da smo ukinuli treću smjenu", priča Čavkić.

Novi objekat, upošljavanja i edukacija uposlenika

Prije mjesec firma je kupila još jedan objekat koji nalazi u blizini postojećeg, ali i zaposlila sedam novih radnika, zadržavajući time konstantnu tendenciju rasta uposlenika.

"Razlog za to je jednostavan: imamo mnogo upita i narudžbi za proizvodnjom, pogotovo za nastupajući ljetni period. Mi tražimo kvalitetnu radnu snagu, što je u našem području vrlo, vrlo teško pronaći. Mi na birou imamo veliki broj nezaposlenih, međutim kvalitetne radne snage skoro da nema", kaže direktor kompanije.

Čavkić napominje da je bitan segment politike firme i insistiranje na trajnoj edukaciji svih uposlenih u cilju njihovog osposobljavanja za što samostalniji, kreativniji i inovativniji rad, koji će zadovoljiti zahtjeve poslovnih partnera i poslovanja općenito.

"Zakoni tržišta nas tjeraju da i dalje radimo na edukacijama uposlenika, što mi i financiramo. Upravo nam jedan od inžinjera završava školu za Internacionalnog inžinjera zavarivanja, koji je inače neophodan u firmi ovog kalibra. Jednostavno, trudimo se stvarati tim ljudi, prije svega mladih osoba do 30 godina, i nešto iskusnijih radnika, i to je taj spoj mladosti i iskustva. Imamo i plan brendiranja nekog od naših proizvoda. Trenutno smo u fazi uvođenja standarda ISO 9001. Osim toga, posjedujemo dva bitna certifikata u metalnoj industriji: EN ISO 3834-2 koji prati kvalitet u zavarivanju i neophodan je u bilo kakvoj izradi konstrukcija, pogotovo onih statički opterećenih. Drugi certifikat je EN 1090-2 naslonjen na prvobitni, ali on dozvoljava i projektovanje, tako da mi možemo projektovati određenu konstrukciju, a kasnije je i izraditi", pojašnjava Čavkić, dodajući da se pritom sve mora znati: koji čovjek, sa kojim materijalom i aparatom i na kojem mjestu je nešto uradio.

Za kraj, iz kompanije Č.J. d.o.o. Bihać ističu da je njihova vizija podizanje proizvodnje na zavidan nivo, kako bi se zadovoljile promjenjive potrebe kupaca, te zadržao konstantan rast. Izrazili su i nadu da su najbolji dani tek ispred njih.