Svjetska žitnica
7

UN razmatra kako izvesti ukrajinske žitarice na Bliski istok i u Afriku

F. H.
Nedostatak žitarica iz Ukrajine mogao bi izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi (Foto: EPA-EFE)
Nedostatak žitarica iz Ukrajine mogao bi izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi (Foto: EPA-EFE)
Mykola Solsky, ukrajinski ministar agrarne politike i hrane je izjavio kako UN-ov svjetski program za hranu (WFP) razmatra kupovinu ukrajinskih žitarica za države na Bliskom istoku i u Africi.

O ovoj temi su razgovarali Solsky i izvršni direktor WFP-a David Beasly na sastanku u Kijevu. U saopćenju ukrajinskog ministarstva stoji da su razgovarali o mogućnostima da WFP otkupi ukrajinske viškove žitarica kako bi zemlje Bliskog istoka i Afrike opskrbili hranom.

Solsky je naglasio da je neophodno deblokirati ukrajinske luke i osigurati plovidbene rute kako bi se izvoz osigurao, prenosi Interfax.

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guterres je rekao da trenutna situacija u Ukrajini može dovesti do gladi u mnogim državama.

Prema ukrajinskim tvrdnjama alternativne rute za izvoz žitarica iz Ukrajine imaju kapacitet od 600.000 tona mjesečno, ali da bi se to moglo podići na 2-3 miliona tona ukoliko bi se povećali kapaciteti pruga i prijelaza iz Ukrajine u Evropsku uniju.

Prije rata Ukrajina je kroz luke u Odessi i Mykolaivu izvozila pet miliona tona žitarica mjesečno, a zbog blokada može da izveze samo 500.000 tona mjesečno. Finansijski ovo Ukrajinu košta oko 1.5 milijardi dolara.