Privreda
0

U BiH u maju nije bilo rasta cijena

FENA
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na april ove godine, u prosjeku nisu zabilježile značajnije promjene.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u maju u odnosu na april ove godine, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima "hrane i bezalkolnih pića" i "alkoholnih pića i duhana" za 0,1 posto, dok je rast cijena zabilježen u odjeljcima "odjeća i obuća" za 0,3, "stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti" za 0,2 , "zdravstvo" za 0,3, te "prijevoz" i "ostala dobra i usluge" za 0,1 posto.

U ostalim odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP) nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene nivoa cijena.

Cijene u maju ove godine u odnosu na maj 2013. u prosjeku su niže za 1,3 posto.

Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljcima "hrana i bezalkoholna pića" za četiri posto, "odjeća i obuća" za 4,6, "stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti" za 0,2 posto, te "namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće" za 1,1 posto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima "alkoholna pića i duhan" za 5,4 posto, "zdravstvo" za 0,4, "prijevoz" za 0,1, "komunikacije" za 2,9, "obrazovanje" 0,4, "rekreacija i kultura" i "restorani i hoteli" za 0,2, te "ostala dobra i usluge" za 0,5 posto.