{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzlanski rudari ponovo prijete štrajkom, najavljuju proteste i u Sarajevu

21.2.2018. u 16:15
15
79
Tuzlanski rudari ponovo prijete štrajkom, najavljuju proteste i u Sarajevu
15
Tuzlanski rudari ponovo prijete štrajkom, najavljuju proteste i u Sarajevu
Foto: Klix.ba
Ukoliko im do 25. februara ove godine ne bude isplaćena januarska plata, rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle za dan kasnije najavljuju stupanje u generalni štrajk.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zbog ignorantskog odnosa od Elektroprivrede BiH također najavljuju i proteste u Sarajevu, a nije isključena ni mogućnost napuštanja koncerna.

Ako im plata za mjesec januar ne bude uplaćena u naredna četiri dana, tuzlanski rudari najavljuju potpunu obustavu rada u površinskim kopovima Šikulje i Dubrave te Rudniku lignita Mramor.

"Od svih rudnika u koncernu Elektroprivrede BiH, jedino Rudnici uglja Kreka nisu dobili platu. Ukoliko se naš zahtjev ne ispuni do 25. februara, odnosno ukoliko nam ne budu uplaćene plate sa svim porezima i doprinosima, mi ćemo 26. stupiti u generalni štrajk", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

Ukoliko stupe u generalni štrajk, tuzlanski rudari su putem Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH najavili i odlazak u Sarajevo 2. marta ove godine, gdje će održati proteste ispred zgrade Elektroprivrede BiH.

"Tamo nećemo tražiti platu, već razloge zbog kojih još uvijek u Rudnike uglja Kreka nije uloženo 158 miliona od planiranog investicijskog ciklusa Elektroprivrede BiH. U Sarajevu ćemo razriješiti i pitanje svrsishodnosti našeg daljnjeg ostanka u koncernu. Stvarno više nema smisla trpjeti sve ovo što nam se dešava", naglasio je Tokić.

Rudari i danas podsjećaju na loše uslove rada, ukazuju na dotrajalost opreme, ali i ignorantski odnos nadležnih koji ih je doveo u izuzetno težak položaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: