Fabrika u stečaju
45

Sindikat "Zraka": Politikanstvo se uvuklo u sud, našu žalbu nisu ni razmatrali

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sindikat radnika "Zraka" Sarajevo danas su javnosti ustupili presudu Kantonalnog suda Sarajevo o pokretanju stečajnog postupka, smatrajući da je takva odluka donesena pod političkim pritiskom.
Naime, u aprilu ove godine je Kantonalni sud Sarajevo donio prvostepenu presudu kojom fabrika "Zrak" ide pod stečaj. Tada je rukovodstvo fabrike pod vođstvom v.d. direktora Edina Čane najavilo žalbu na ovakvu odluku.

Međutim, sud je sada odbio žalbu ocjenjujući je kao "nedopuštenu" iz više razloga.

Naime, kako su saopćili iz sindikata "Zraka" Kantonalni sud Sarajevo je navelo da je v.d. direktor Edin Čano dao punomoć advokatu Edinu Suljiću koji inače zastupa fabriku. Prema odredbi suda, Čano to nije mogao uraditi jer nije upisan u sudski registar, nego se u istom još uvijek vodi Nedžad Koldžo.

"Ovom prilikom želimo da pokažemo sav jad i politikanstvo koje se duboko uplelo i u sudove, jer imamo dokaz da v.d. direktor Edin Čano uopšte nije dao punomoć advokatu Suljiću, kako to sud navodi, nego je upravo Nedžad Koldžo dao istu saglasnost iz već gore navedenog razloga, jer se Koldžo vodi u sudskom registru još uvijek kao direktor", poručuju iz sindikata radnika "Zraka".

Dodaju, potom, kako je - prema njihovom mišljenju - situacija jasna jer smatraju da Kantonalni sud Sarajevo uopšte i nije htjelo da razmatra žalbu "Zraka" nego ju je odbilo bez ikakvih razloga navodeći stvari koje očito nisu dobro provjerili.