Odgovor premijerima
36

Šarović: Neozbiljno je reći da su energetske sankcije nevažne, šaljem državni zakon na usvajanje

Piše: I. P.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić izjavio da nećemo osjetiti finansijske probleme zbog sankcija Energetske zajednice te pošto je premijerka RS Željka Cvijanović kazala kako RS ne pristaje na prebacivanje nadležnosti iz energetskog sektora na državni nivo, oglasio se i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"Sankcije se u suštini nastavljaju, a ne ponovo uvode, ukoliko strane u BiH ne donesu zakon o prijenosu, tržištu i transportu električne energije i gasa na državnom nivou te ukoliko entiteti ne harmonizuju svoje zakone o električnoj energiji i gasu. Samo jedan mali dio bi se prenio na državni nivo, a sve ostalo bi se riješilo u okviru harmonizovanih entitetskih zakona", podsjetio je Šarović u komentaru izjava entitetskih premijera.

On je kazao kako smo mi jedina evropska zemlja koja je pod sankcijama i prva država kojoj su one uvedene.

"To stvara lošu sliku o zemlji i apsolutno se ne slažem s onima, bez obzira na to odakle dolazili, koji smatraju da je to nevažno. To je prevažno! Neozbiljno je tvrditi da je uvođenje sankcija nevažno i nebitno. Naprotiv, mislim da to šalje veoma lošu sliku BiH u svijetu. U pitanju je njen imidž za sve one koji žele doći u BiH i imaju namjeru investirati u energetski sektor", rekao je Šarović.

Pored opće slike o zemlji, tu ima i konkretnih stvari kao što je lišavanje bilo kakvih investicija u sektoru gasa.

"Ako neko misli da je nebitno što neće biti investicija iz različitih platformi, ja mislim da je to prevažno jer je naš gasni sistem nerazvijen. Također, Energetska zajednica je kroz sankcije pozvala Evropsku komisiju da razmotri pitanje daljih ulaganja u BiH u polju električne energije, a znamo da smo mi ambiciozni kada je riječ o tom sektoru", objasnio je Šarović.

Primjer problema

"Poskupljenje gasa koje provodi glavni uvoznik BH Gas nastupit će zbog nepostojanja zakona koji bi regulisao pitanje transportnih tarifa. Kada bi zakon postojao na nivou BiH, ne bi došlo do jednostranog poskupljenja od distributera već bi se on trebao prilagoditi pravilima koja bi propisao regulator na državnom nivou, baš kao što se radi za električnu energiju. Ovo je vrsta ponašanja koje nije transparentno i koje će najviše osjetiti građani koji su prepušteni na milost i nemilost uvoznika koji sami bez pravila diktiraju cijene gasa. To je jedan od dokaza šta znači nepostojanje regulative koja se donosi i na entitetskom i na državnom nivou", rekao je Šarović.

Na pitanje o mogućnosti zabrane izvoza električne energije, Šarović je kazao kako ne želi spekulisati, ali smatra kako bi ta mjera bila krajnja koja bi se mogla primijeniti prema BiH.

Rješenje?

"Ja sam se konsultovao s rukovodstvom iz Energetske zajednice i s predstavnicima iz Brisela. Odlučio sam da zakon koji je usaglašen u najvećem dijelu s nadležnim entitetskim ministarstvima, uputim na proceduru Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH. Mislim da je to najbolje rješenje i ne želim da upropastimo ono na šta smo potrošili dvije godine rada. Šteta je da ovu priliku propustimo. Mislim da je to interes svih građana u BiH", zaključio je Šarović.