Cilj zaustavljanje sukoba
83

Evropska unija odlučila pojačati sankcije protiv Irana nakon napada na Izrael

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čelnici Evropske unije jučer su odlučili pojačati sankcije protiv Teherana dok se svjetske sile trude spriječiti širi sukob na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael bespilotnim letjelicama i projektilima.

Samit u Briselu prvi je sastanak 27 čelnika zemalja članica EU od napada u subotu, do kojeg je došlo više od šest mjeseci nakon izbijanja rata između Izraela i palestinske grupe Hamas, koju podržava Iran.

Izrael je naznačio da će uzvratiti, ali nije rekao na koji način. Evropske vođe su osudili iranski napad, potvrdili svoju predanost izraelskoj sigurnosti i pozvali sve strane da spriječe daljnje podizanje napetosti, također u Libanonu.

"Smatramo da je veoma važno učiniti sve kako bi se izoliralo Iran", rekao je čelnik sastanka na vrhu i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, dodavši da će se nove sankcije protiv Irana odnositi na firme uključene u proizvodnju dronova i projektila.

Njemački kancelar Olaf Scholz je kazao da je važno da Izrael "ne odgovori ogromnim napadom". Italija je posebno, uoči sastanka šefova diplomatija članica grupe G7, izrazila pozitivno mišljenje o sankcijama protiv proizvođača oružja povezanih s napadom na Izrael, kao i onih odgovornih za napade na brodove u Crvenom moru.

Iran je napad započeo u sklopu odgovora zbog napada 1. aprila na vlastitu ambasadu u sirijskom Damasku, za koji je okrivio Izrael. Tel Aviv je svoju širu vojnu ofanzivu u Gazi započeo nakon Hamasovog smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra.

Evropska unija već je uvela više sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, širenja oružja za masovno uništenje i podrške Teherana za ruski rat u Ukrajini.

Njemačka, Francuska i nekoliko drugih članica EU-a razmatraju plan da se postojeće sankcije, čija je svrha smanjiti broj dronova kojima Iran opskrbljuje Rusiju, prošire kako bi se odnosile i na projektile kao i na dostavu oružja proiranskim grupama na Bliskom istoku.

Analitičari tvrde da se Iran vrlo vjerovatno neće suočiti s ozbiljnijim ekonomskim sankcijama zbog zabrinutosti da bi mogle porasti cijene nafte i da bi se moglo razljutiti Kinu, njenog glavnog kupca.