Bivši predsjednik SDS-a
104

Šarović: Dodik sada prijeti međunarodnoj zajednici i Trojci kako bi dobio neke ustupke

A. L.
Bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da je kriza u Bosni i Hercegovini skoro dostigla vrhunac, ali i da Milorad Dodik nije jedini krivac za to. Također, rekao je i da je Dodikova mana loša vanjska politika, a sve u kontekstu usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Kako kaže Šarović, kriza je nešto što permanentno u BiH posljednjih godina.

"Rijetki su periodi bez krize. Ovo je jedan od najgorih perioda. Dostigli smo neki vrhunac", kazao je.

Dodaje da je Dodik jedan od najvećih faktora krize, ali da nije jedini.

"Zamjerke se mogu uputiti skoro na sve strane. Oni koji su odlučivali o tome, dozvolili su da Dodik bude dio vlasti u BiH. Pozicija i opozicija u RS-u omogućila mu je da ima četiri delegata u Domu naroda i da ima 'batinu' u ruci. A, onaj koji ima 'batinu' u ruci, on je uvijek u pravu", kazao je Šarović gostujući u "Jutru za sve" na BHRT-u.

Smatra da je jučerašnji skup "Srpska zove" u Banjoj Luci bio nepotreban.

"Mnogo poštenih ljudi koji su došli iz iskrenih namjera su samo dekor u cijeloj priči. Ovo je samo alibi vlasti za propuste u kreiranju i vođenju vanjske politike Bosne i Hercegovine. Vođenje vanjske politike je vrlo važan segment, a Dodik je to pustio pripravnicima. Mislim da je to velika greška Dodika. To govorim u kontekstu ovog što se dešava zadnjih dana. Ako postoji inicijativa da se donesu određene rezolucije u Ujedinjenim nacijama, ne možemo to ostaviti po strani na početku, a onda organizovati miting neki. Pa, gdje će se taj miting čuti? To je za domaću publiku", dodao je.

Govorio je i o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će se uskoro raspravljati u Ujedinjenim nacijama.

"To je neobavezujući dokument, neće imati snagu. Slična deklaracija je pokušana da se donese prije nekoliko godina. Sad je ovo drugi pokušaj. Mislim da nam Njemačka neće puno pomoći. Ona nam ne treba to sponzorisati. Mi smo ti koji trebaju govoriti o karakteru rata i o danu sjećanja. Ako se ne možemo dogovoriti oko jednog dana sjećanja, onda možemo da se dogovorimo o tri dana. Ako nešto guramo na silu, to nam onda neće koristiti kao što nam neće koristiti ni ova deklaracija. Previše smo u svojim glavama u 90-im godinama. Mi 30 godina poslije rata pričamo o tim teškim događajima. Ako se ne možemo dogovoriti, trebamo to ostaviti za neka druga vremena", kazao je.

Vezano za izmjene Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, Šarović kaže da bi u Parlamentu digao ruku za takav tekst.

"Taj tekst ili barem sličan se pred parlamentarcima našao 2020. i 2021. godine. Oni koji kažu zašto je to Schmidt nametnuo, imali su priliku, tri godine to pokušavamo", kazao je.

O izbornom zakonu RS-a o kojem se ovih dana govori u NSRS, Šarović kaže da ima namjeru da posluži "nekoj drugoj svrsi".

"Nekad učinite neki potez, digne se cijela zemlja oko toga, a onda poslije vidite da je to rađeno da bi se negdje na drugom mjestu ostvarila neka bolja pozicija. Ja mislim da Dodik s ovim prijeti međunarodnoj zajednici i Trojci kako bi dobio neke ustupke", kazao je.