Popuštanje sankcija
66

SAD će dopustit dvjema evropskim kompanijama da uvoze naftu iz Venecuele

F. H.
Foto: Shutterstock / Nafta iz Venecuele bi trebala smanjiti pritisak na evropskom tržištu
Foto: Shutterstock / Nafta iz Venecuele bi trebala smanjiti pritisak na evropskom tržištu
Italijanska naftna kompanija Eni SpA i španskii Repsol SA mogli bi početi isporučivati venezuelansku naftu u Europu već sljedećeg mjeseca kako bi nadoknadili rusku naftu, prenosi Reuters.

Prema informacijama koje je Reuters dobio od pet osoba povezanih sa ovim pitanjem, biti će dopušteno da se nastavi razmjena gorivo za dug koja je zaustavljena prije dvije godine kada je SAD pojačala sankcije protiv Venecuele.

Količina nafte koju bi Eni i Repsol trebali dobiti nije velika, rekao je jedan od zvaničnika, a uticaj na globalne cijene nafte bit će ograničen. Ipak, zeleno svjetlo Washingtona za nastavak dugo zamrznutih tokova nafte iz Venezuele u Europu moglo bi dati simboličan poticaj za venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura.

Američki State Department pismom je dao odobrenje dvjema tvrtkama da nastave s isporukom. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena nada se da venezuelanska nafta može pomoći Europi da smanji ovisnost o Rusiji i preusmjeri dio venezuelanskog tereta od Kine.

Nagovoriti Madura da ponovno pokrene političke razgovore s venezuelskom opozicijom je drugi cilj.

Ključni uslov je da nafta mora ići na evropsko tržište i ne smije se preprodavati. Također, u SAD vjeruju da na ovaj način venecuelanska kompanija neće imati finansijske koristi, za razliku od trenutne prodaje nafte Kini.