Privreda
275

Rudar Sejad Plasto i električar Amir Mlinarević putuju u Brazil

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sejad Plasto, zaposlen u pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj, i Amir Mlinarević, radnik Elektroprivrede BiH, bodrit će Zmajeve u Brazilu na predstojećem Svjetskom prvenstvu u fudbalu.

U zgradi Vlade Federacije BiH danas su Plasti i Mlinareviću nagradna putovanja uručili premijer Nermin Nikšić i direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica. Premijer Nikšić im je poželio sretan put i uručio dresove naše reprezentacije.

Amir Mlinarević je rođen u Bugoju, a živi u Donjem Vakufu. Od 1999. godine radi u Elektroprivredi BiH, poslovna jedinica Donji Vakuf. Vatreni je navijač reprezentacije BiH, čije je sve utakmice redovno pratio tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Mlinarević se zahvalio kolegama što su baš njega izabrali da putuje u Brazil i podrži naše momke.

"Neopisiv je osjećaj i ne postoje riječi da opišu moju sreću. Nadam se da ćemo uspjeti osvojiti osminu finala. Trebamo se ponositi našim reprezentativcima", rekao je Mlinarević.

Sindikat rudara je za putovanje u Brazil predložio Sejada Plastu. Pedesetjednogodišnji Plasto je iz Kraljeve Sutjeske, a u Rudniku Kakanj je od 1981. godine gdje je prvo radio kao jamski utovarač, a potom i električar u Montažnoj elektro grupi i kao dežurni električar na mehanizovanom širokom čelu. Nakon povrede na radu, poslije koje je ostao bez potkoljenice, prešao je na radno mjesto električara na održavanju mjernih instrumenata. Plasto se zahvalio kolegama što su baš njega izabrali da ide na putovanje u Brazil.

"Sretan sam i drago mi je da ću biti u Brazilu i predstavljati rudare, ali i cijelu BiH", rekao je Plasto za Klix.ba.

O radi u rudniku kaže da je prezadovoljan. Zadovoljan je i radom Vlade FBiH, premijera Nikšića i ministra Trhulja.

"Na stranu to što, nažalost, nema mjesta za sve koji žele da rade, ali nama je kao u Švicarskoj. Mi smo zadovoljni. U jami nam je dobro, radimo, a i velika je zainteresovanost mladih ljudi za rad u rudniku, što je pohvalno", rekao nam je Plasto.

Podsjećamo, putovanja na Svjetsko prvenstvo se dodjeljuju se na osnovu sponzorskog aranžmana između JP Elektroprivreda BiH i Nogometnog/fudbalskog saveza BiH, a danas su potpisani i ugovori sa Košarkaškim savezom BiH koji će Elektroprivreda BiH sponzorisati sa 110.000 KM, te Rukometni savez BiH sa 60.000 KM. Savez sjedeće odbojke BiH će Elektroprivreda BiH podržati sa 60.000 KM.