FBiH crna ovca u regiji
36

Poslodavci traže izmjenu Zakona kao i EU: Privrednicima potrebna zaštita ulaganja i posla

E. M.
Mario Nenadić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mario Nenadić (Foto: D. S./Klix.ba)
Federacija Bosne i Hercegovine ima sve manje vremena za izmjenu Krivičnog zakona FBiH koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja koji ne tretira zloupotrebu povjerenja uprave prema vlasnicima. Izmjena je urađena čak i u RS-u, zemljama regije, ali ne i u FBiH.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je dopis Federalnom ministarstvu pravde u kojem su tražili izmjenu člana 383. KZFBiH, a u dopisu su dostavili i nacrte mogućih rješenja sa obrazloženjem zbog kojih pokreću inicijativu.

Naime, izuzetno važno pitanje za poslovnu klimu u FBiH jedno je od zahtjeva Evropske unije shodno rezoluciji Parlamenta EU iz 2012. godine.

Dok su ovaj član ispravili i u bh. entitetu Republici Srpskoj, zemlje regije su to već ranije uradile, Federacija BiH još uvijek praktikuje odredbu krivičnog zakona kao zaostavštinu bivše zajedničke države koja je označena kao sporna, štetna za privrednike i kao takva neusklađena sa standardima EU.

Direktor Mario Nenadić u dopisu je naveo da se iz rezolucije Parlamenta EU jasno navodi da ova odredba ne bi smjela biti primjenjivana na preduzeća sa većinskim privatnim vlasništvom.

"U Udruženju poslodavaca smo pripremili izmjenu par članova KZ FBiH. KZ nije na moderan i potreban način uredio pitanje kaznene odgovornosti službene ili odgovorne osobe privrednog društva. Na snazi su arhaična rješenja koja otvaraju velike rizike od kaznenog progona službene i odgovorne osobe u privrednim društvima za kazneno djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju. Republika Srpska je prilagodila i uskladila svoj Krivični zakon, sve zemlje okruženja također, dok je u FBiH na snazi rješenje koje je još jedna od smetnji investitorima, posebno stranim, i odvraća ih od ulaganja i poslovanja u FBiH", izjavio je Nenadić za Klix.ba.

Ovo je poseban izazov za FBiH s obzirom da je s ovim zakonom “rizično” područje za strana ulaganja.

Naime, član 383. KZFBiH tretira zloupotrebu položaja, ali ne i zloupotrebu povjerenja uprave prema vlasnicima i ne pruža adekvatnu zaštitu imovine privrednih subjekata.

Poslodavci navode da je ovaj član naslijeđe socijalizma s kojim se investitori suočavaju da njihova imovina u privrednim društvima bude zloupotrebljena ili oštećena jer u vrijeme socijalizma privredna društva su bila društvena imovina te poznaju samo pojmove službenih i odgovornih osoba.

"Obaveza FBiH je da uskladi svoj krivični zakon s evropskim standardima i to je ključni korak ka jačanju privrede i privlačenju stranih ulaganja. Sve zemlje u regiji, uključujući i entitet Republiku Srpsku su već izmjenile svoje zakone kako bi osigurali odgovarajuću zašttiu imovine u privrednom poslovanju. Kada se usporedi sa drugim zemljama, FBiH zaostaje te usklađivanje bi pružilo adekvatnu zaštitu imovine u poslovanju i poslalo signal stranim investitorima”, kažu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ističu da ovo nije formalnost već i nužnost.

S tim uvezi predložili su da se u postojećem tekstu važećeg Zakona izbaci riječ odgovorna pa bi novi stav glasio:



"Službena osoba u Federaciji koja iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračivši granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi prava drugog, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Ali, potrebno je dodati i novi član 241a. u postojeći KZ FBiH Glava XXII - Zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju.

(1) Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, prouzrokuje imovinsku štetu pravnoj osobi čije imovinske interese zastupa ili o čijoj se imovini brine, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

(2) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist ili prouzrokovana šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

(3) Ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist ili prouzrokovana šteta koja prelazi iznos od 50.000 KM, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.

"Pisali smo urgenciju i očekujemo da će Ministarstvo pravde ubrzo odreagirati i pripremiti neophodne izmjene KZFBiH. Udruženje je dostavilo konkretan prijedlog izmjena i dopuna zakona u ovom dijelu, sa potrebnim detaljnim obrazloženjima, a sada čekamo aktivnosti ministarstva", zaključio je Nenadić.