Privreda
271

Pogledajte kako izgleda dionica koja će spojiti Sarajevo s autoputem A1

Piše: N. N.
Pogled iz zraka na petlju Butila i rijeku Bosnu (Foto: Klix.ba)
Izgradnja Sarajevske zaobilaznice na dionici Butila – Briješće – Stup, koja će spojiti Sarajevo s autoputem A1, u punom je jeku. Građevinske radove izvode firme Euro-Asfalt i ŽGP, a trenutno se obavljaju zemljani radovi.

Ova dionica je duga četiri kilometra i spajat će Stupsku petlju s autoputem A1. Radovi obuhvataju izgradnju vijadukta Briješće, završetak ceste, izgradnju kružnog toka Briješće, postavljanje signalizacije i opreme te izgradnju ceste van trase. Ukupna dužina trase je četiri kilometra, a vrijednost radova 23,3 miliona KM.

Trenutno se obavljaju zemljani radovi na mjestu gdje će se graditi rondo. Također, obavljaju se radovi na iskopu temelja za vijadukt, kao i sami betonski radovi na vijaduktu dužine blizu 720 metara.

Izvođači radova će najviše problema imati sa regulacijom saobraćaja s obzirom na to da je magistralni put M17 izuzetno prometan. Trenutno se saobraćaj odvija pod posebnim režimom, a izvođači se nadaju kako neće biti većih obustava.

Kako je ranije najavljeno, uskoro bi mogle biti uvedene i dodatne snage u vidu druge smjene tako da se maksimalno iskoristi građevinska sezona. Radovi bi trebali biti okončani do aprila sljedeće godine.

Završetkom Sarajevske zaobilaznice i Stupske petlje Sarajevo će dobiti modernu saobraćajnicu na zapadnom ulazu u grad.