Privreda
5

Panelom o turizmu okončan 5. Sarajevo Business Forum

Anadolija
Panelom posvećenim turizmu danas je okončan 5. Sarajevo Business Forum,  javlja Anadolu Agency. 

Ispred International Investment Bank Bahrain, Aabed Al-Zeera kazao je kako je u posljednje vrijeme zabilježen porast arapskih turista u BiH. On je kazao da je glavna prepreka i ono što odbija arapske turiste od BiH, sam dolazak u Sarajevo. Rekao je da turisti iz pomenutog dijela svijeta bivaju rezignirani kada saznaju da moraju potrošiti šest ili više sati presjedajući kako bi stigli do Sarajeva. 

Ispred Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Dragana Đurica predstavila je regionalne potencijle u turizmu.

Ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Marko Čanović predstavio je trenutnu situaciju crnogorskog turizma. Također je govorio o investicijama te onome što je njegova zemlja uradila kako bi privukla ulagače. 

Avdo Rapa, ispred Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, prisutnima je također predstavio aktuelnu situaciju bh. turizma te potencijale koje BiH ima u ovoj grani privrede. 

Generalni direktor Turkish Airlinesa za BiH Ahmed Salih Kansu kazao je kako je BiH veoma interesantna turistička destinacija, no da glavni problem predstavljaju nedovoljna promocija turističkih destinacija i problem sa vizama koje turisti imaju u slučajevima kada žele putovati u BiH. On je kazao kako je nužno da bh. vlasti ozbiljno porade na tome kako bi riješili ove probleme. 

Peti Sarajevo Business Forum završen je obraćanjem ministra energetike rudarstva i industrije FBiH Erdala Trhulja i direktora BBI banke Amera Bukvića.