Privreda
42

Neće biti privatizacije telekom operatera i elektroprivreda

Piše: F. V.
Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Šuhret Fazlić potvrdio je za Klix.ba kako ove godine neće biti ništa od privatizacije velikih kompanija poput telekom operatera i elektroprivreda u kojima Federacija BiH ima svoje vlasničke udjele.

Fazlić nije kazao kada će na red za prodaju doći i najprofitabilnije državne kompanije, ali ove godine definitivno neće.

"Neka velika priča ove godine neće biti. Neće biti velikih privatizacija", kazao je Fazlić za Klix.ba.

To se razlikuje od prošlogodišnjih planova prema kojima je u Vladi FBiH bilo razmišljanja o prodaji dijela kapitala FBiH u jednom telekom operateru i dvije federalne elektroprivrede. Zanimljivo, svojevremeno je i Međunarodni monetarni fond (MMF) od čelnika vlasti u FBiH tražio ubrzanje procesa privatizacije, što se dovodilo u vezu s privatizacijom profitabilnih kompanija.

Direktor Fazlić je u martu prošle godine potvrdio informacije o spremnosti federalne vlasti da se krene u proces privatizacije vodećih kompanija, iako je to Vlada FBiH kasnije opovrgla.

"Prema Planu koji je usvojio i Upravni odbor Agencije, spremni smo na prodaju ponuditi pet posto dionica jednog telekoma i dvije elektroprivrede. Međutim, taj Plan još uvijek nije usvojen od Vlade FBiH, a kada su u pitanju elektroprivrede, mora se ići na Parlament Federacije BiH", kazao je Fazlić u martu prošle godine.

Fazlić je nekako u tom periodu rekao i da je BH Telecom zlatna koka od koje država nema koristi.

"Relativan je pojam bi li se nešto isplatilo ili ne! Mi u Agenciji smo zaduženi za privatizaciju i razmišljamo u tom pravcu. Pravo je pitanje koliko mi dnevno gubimo u kapitalu telekoma i elektroprivreda. Koliko dnevno gubimo zbog politike koja se tamo vodi, zapošljavanja koje nije kontrolirano, javnih nabavki, davanja poslova... Sudeći po onome što se piše u medijima, gubimo milione i milione maraka. To bi bilo spriječeno da je to privatna imovina. Država je dokazala da ne može da zaštititi imovinu. To ispada više kao partijska imovina ili ne znam već čija. Država, očito, ne može da zaštititi imovinu i uvede red", izjavio je tada Fazlić.

Međutim, u januaru ove godine Fazlić je kazao da je Planom privatizacije u FBiH ove godine predviđena prodaja imovine ili kapitala 11 preduzeća, ali tu nije bilo telekoma i elektroprivreda.

Planom privatizacije tako su obuhvaćeni Remontni zavod iz Travnika, sarajevska Hidrogradnja, Šipad eksport-import, mostarska Fabrika duhana, Energopetrol, Unis – udružena metalna industrija, KTK Visoko, zenička Željezara, Agrokomerc iz Velike Klauše, Konfekcija Borac iz Travnika i Unisov Pretis iz Vogošće.

"Naglasak će biti stavljen na malu privatizaciju. Predmet našeg interesa su Agrokomerc, Remontni zavod Travnik, Željezara Zenica, KTK Visoko... Predmet prodaje će biti dijelovi preduzeća, zgrade, hale... ništa veliko", kazao je Fazlić za Klix.ba.

Istovremeno dok stižu vijesti o odobravanju nove tranše MMF-a, nameće se i pitanje kada će međunarodni finansijski moćnici zatražiti prodaju porodičnog srebra FBiH.