Sarajevo
39

Općina Centar: Mi nismo prodali zemljište na Marijin Dvoru, manjinski smo vlasnici

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Povodom medijskih napisa o gradnji poslovne zgrade na Marijn-Dvoru u kojem se kaže da je Općina Centra prodala zemljište za gradnju poslovnog objekta reagovali su iz ove općine.
"U navedenom je istaknuto da je Općina svojom odlukom od 21. januara 2020. godine prodala kompaniji Palace investment zemljište na Marijin-Dvoru na katastarskoj čestici 634 u vrijednosti od 1,4 miliona KM. Ističemo da ova odluka nije donesena i da o njoj Općinsko vijeće uopće nije ni raspravljalo", stoji u saopćenju.

Dodaju kako su činjenica je da je firma Palace investments podnijela zahtjev Općini Centar za kupovinu zemljišta u vlasništvu Općine na predmetnom lokalitetu površine 788 metara kvadratnih putem neposredne pogodbe radi oblikovanja građevinske cjeline.

"S obzirom da je na građevinskoj parceli površine 3.842 kvadratnih metra, navedena kompanija vlasnik većine zemljišta od 3.054 metra kvadratnih, a da je Općina manjinski vlasnik zemljišta od 788 kvadrata, u skladu sa članom 363. stav 3. Zakona o stvarnim pravima i člana 33. Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar Sarajevo većinski vlasnik u skladu sa zakonom ima mogućnost kupovine zemljišta neposrednom pogodbom radi oblikovanja građevinske parcele", naveli su.

Podsjećamo, mediji su prenijeli kako će se poslovni objekt MGT Marija Green Tower gradit na zelenoj površini u Sarajevu, na Marijn-Dvoru, iza Uniticovih nebodera.