Odgođena sjednica
1

Ništa od novog Nadzornog odbora RMU Banovići, za upravu je 200 povreda radnika beznačajno

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Vanredna sjednica Skupštine dioničara Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići odgođena je s obzirom na to da se nisu pojavili članovi Odbora za glasanje koji su trebali provesti proceduru izbora novog Nadzornog odbora. Novo zasjedanje bi trebalo biti zakazano u narednih desetak dana.
Tehnički direktor RMU Banovići Ibrahim Lapandić nakon otkazivanja sjednice je kazao da se tri člana Odbora za glasanje, koje je imenovao Nadzorni odbor kojem je istekao mandat, nisu pojavili zbog zdravstvenih problema, ili saobraćajnih nesreća koje su doživjeli.

"Sljedeći put Vlada FBiH skupa sa sekretarom zakazuje novu sjednicu Skupštine dioničara. Za Nadzorni odbor u ime Vlade FBiH je predložen Bego Birparić i Edin Kurtić, dok je u ime malih dioničara predložen Antun Luburić koji se i ranije nalazio u Nadzornom odboru", kazao je Lapandić.

Nepojavljivanje članova Odbora za glasanje Lapandić ne smatra opstrukcijom, ali prisustvo policije ocijenio je pritiskom na nesmetano održavanje sjednice.

"Ovo ne treba Banovićima, radnici i građani nisu takvi da bi nekoga napadali. Ne znamo ko je odredio da policija dođe u ovolikom broju u Banoviće. Mi se ni 1992. nismo plašili agresora, tako da se sada ne plašimo ni policije koja dođe ovdje. Pokazali smo da ćemo dostojanstveno završavati sve stvari i odabrati novi Nadzorni odbor koji će izabrati novu upravu", nastavio je tehnički direktor RMU Banovići.

A policiju i inspektore u Banoviće poslala je Vlada Tuzlanskog kantona koja je donijela zaključak kojim prihvata informaciju Vlade Federacije BiH, a na osnovu koje je poduzela aktivnosti s ciljem osiguranja uslova za nesmetano održavanje desete vanredne sjednice Skupštine dioničara RMU Banovići.

Također, bitno je kazati da je i novinarskim ekipama bio zabranjen ulazak na sjednicu, a nakon što se ova informacija pojavila u medijima, članovi Skupštine koji su boravili u unutrašnjosti Radničkog doma, napravili su jednosatnu pauzu. Tek tada su pustili novinare da uđu u salu u kojoj su mogli fotografisati i snimiti samo dva člana Skupštine, inače predstavnike državnog kapitala.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nedavno je izvršila detaljan nadzor u banovićkom rudniku, a utvrđene su brojne nepravilnosti u skoro svim oblastima rada. Za devet mjeseci ove godine zabilježeno je više od 200 povreda na radu, a u ovom podatku uprava rudnika ne vidi ništa sporno, naprotiv, ističu da je to sasvim normalna pojava, jer se, kako navodi Lapandić, povrede dešavaju i u kupatilu.

Podsjećamo, inspekcija je konstatovala više od 200 povreda, od čega 15 težih, a najviše ih se dogodilo na radu u Podzemnoj eksploataciji uglja. U nesreći koja se dogodila 20. marta ove godine oko 16:50 sati povrijeđeno je sedam radnika u podzemnoj eksploataciji.

"Rudnik Banovići najbolje radi od svih rudnika i ima najveću proizvodnju, a tamo gdje je najveća proizvodnja mora biti i najviše povreda. Onaj ko je iznio te podatke očito nije računao kako se dolazi do toga. One se mogu računati po toni proizvedenog uglja. U rudnicima je nemoguće da nema nijedne povrede na radu. Povreda imate i u kupatilu, čovjek padne pa se povrijedi", kazao je Lapandić.

Inspekcije koje su bile u rudniku, navodi on, nisu ništa posebno pronašle.

"U društvenom standardu našli su kesu bibera od 100 grama kojem je istekao rok trajanja, 500 grama šećera u prahu i 500 grama kokosovog brašna. Da li su to primjedbe zbog kojih treba reći da je u RMU Banovići obustavljena ishrana? To je neko smišljeno rekao kako bi se napravila pobuna, jer su to robe koje se ne mogu pokvariti", smatra Lapandić, koji tvrdi i da RMU Banovići svakodnevno izdaje fiskalne račune za prodati ugalj po načinu koji je odredilo Federalno ministarstvo finansija.

Govoreći o negativnom poslovanju od pet miliona KM, Lapandić je naveo da je ono prema finansijskom planu navedeno za prvih šest mjeseci ove godine. Kako je pojasnio, to je višegodišnja praksa, s obzirom na to da se u drugoj polovini godine situacija popravlja.

Kao što je poznato, imenovanje novog Nadzornog odbora usijalo je atmosferu u rudniku, posebno upravi. Rudnik je trenutno bez nadzora, a uprava i Općinsko vijeće se skupa s rudarima koji su održali štrajk upozorenja protive odlukama Vlade Federacije BiH koja u rudniku ima 69,7 posto vlasničkog udjela.

Federalna vlada koju predvodi Fadil Novalić iz Stranke demokratske akcije (SDA) prethodno je donijela odluku o razrješenju članova Nadzornog odbora kojim je predsjedavao Emin Haračić. Ovakva odluka bila je iskra da uprava rudnika na čelu sa direktorom Muneverom Čergićem iz Pokreta demokratske akcije (PDA) javno počne govoriti o stanju u rudniku. Banovićki rudnik jedini nije u koncernu Elektroprivrede BiH, a tome se uz sinikat protive još i uprava te Općisnko vijeće.