Vanredna sjednica
33

Bira se Nadzorni odbor RMU Banovići, policija čuva zgradu, novinarima zabranjen ulazak

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Počela je vanredna sjednica Skupštine dioničara Rudnika mrkog uglja (RMU) u Banovićima na kojoj se bira novi Nadzorni odbor. Novinarima je zabranjen ulazak na sjednicu, a ispred Radničkog doma u kojem se održava sjednica se nalaze pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK).

Policajci i inspektori MUP-a TK raspoređeni su na nekoliko lokacija u Banovićima, a kako bi se nesmetano obavio izbor novih članova Nadzornog odbora RMU Banovići.

Pripadnici MUP-a TK stigli su po direktivi Vlade Tuzlanskog kantona koja je na nedavnoj sjednici donijela zaključak kojim prihvata informaciju Vlade Federacije BiH, a na osnovu koje je poduzela aktivnosti s ciljem osiguranja uslova za nesmetano održavanje desete vanredne sjednice Skupštine dioničara RMU Banovići.

I pored upornih pokušaja novinarskih ekipa da uđu u prostorije Radničkog doma radi kratkog uzimanja insertaže i fotografisanja sjednice, to im nije dozvoljeno.

Izuzetno je burno u RMU Banovići zbog imenovanja novog Nadzornog odbora, jer je prethodnom sazivu mandat istekao 30. septembra ove godine.

Federalna vlada koja u rudniku ima 69,7 posto vlasničkog udjela, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem iz Stranke demokratske akcije (SDA) ranije je donijela odluku o razrješenju članova Nadzornog odbora, kojim je predsjedavao Emin Haračić.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine dioničara bira se novi Nadzorni odbor, a kandidati kapitala Vlade FBiH su Edin Kurtić i Bego Birparić, a doniočari sa više od pet posto dionica s pravom glasa predložili su Antuna Luburića.

Također, danas bi trebala biti izabrana radna tijela skupštine, a to podrazumijeva izbor predsjednika, dva ovjerivača (zapisnika), donošenje Odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora RMU Banovići zbog isteka mandata te imenovanje novog nadzornog odbora.