Rasprava u Mostaru
15

Neophodno je prilagođavanje radnog zakonodavstva i obrazovnih programa realnom sektoru

FENA
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vijeće stranih investitora BiH (VSI), u suradnji s Privrednom komorom FBiH, organiziralo je u utorak u prostorijama Intera Tehnološkog parka u Mostaru stručnu raspravu na temu "Obrazovanje, zapošljavanje i privreda - trenutno stanje, izazovi i perspektive iz ugla poslodavaca".

Rasprava je bila fokusirana na pregled trenutnog stanja na tržištu rada u regiji Hercegovine kao i potreba poslodavaca u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, s osvrtom na obrazovni sistem i neophodnosti njegovog prilagođavanja potrebama realnog sektora, a prije svega potrebama investitora.

U prvom dijelu diskusije koju je moderirao potpredsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić, sudjelovali su Adis Fajić, stručni savjetnik u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, zatim Antonija Zeljko, koordinatorica za posredovanje u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona, Amira Omanović iz GIZ-a, Affan Čehajić, konsultant, Nedim Marić, direktor Hepoka Mostar i Daniela Marić, šefica pravnog odjela u SPARK-u naprednoj tehnološkoj platformi posvećenoj IT, biznisu i digitalnim profesionalcima, startupima, tvrtkama i projektima.

Oni su se osvrnuli na probleme koji trenutno postoje po pitanju raspoloživosti radne snage, s akcentom na nužnost uvođenja fleksibilnijih formi zapošljavanja naročito kod sezonskog zapošljavanja, neadekvatnost zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, ali i na benefite koji se mogu postići pravnim uređenjem ove oblasti.

Amira Omanović iz GIZ-a govorila je o iskustvu Srbije koja je, uz pomoć te organizacije, kako bi suzbila sivu ekonomiju pojednostavila prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi.

Naglasila je kako su se zbog izrade softvera koji je postavljen u poreznu upravu i sadrži registar sezonskih radnika, riješili bespotrebne papirologije.

Tako poljoprivredni proizvođači pomoću interneta i mobilne aplikacije prijavljuju radnike čime oni dobivanju sigurnost jer im se uplaćuju penzijsko i zdravstveno osiguranje, a i osigurani su u slučaju nesreće na radu.

U poljoprivredi 70 do 80 posto radne snage su sezonski radnici, zbog toga je nužno promijeniti odnos prema sezonskom upošljavanju, ocijenio je direktor Hepoka Nedim Marić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Po njegovom mišljenju, zbog nepovoljnog zakonodavstva u ovom segmentu, naročito u pogledu plaćanja visokih stopa doprinosa i kratkog roka angažiranja sezonskih radnika, bh. kompanije koje se bave proizvodnjom ne mogu biti konkurentne.

Zato je nužno, smatra on, u zakonodavstvo ugraditi posebne modalitete za upošljavanje radne snage u određenim sektorima.

U drugom dijelu diskusije koji je moderirala izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH, Sanja Miovčić, razgovarano je o obrazovnom sistemu u BiH, pripremama za rad i tržište rada te načinima na koji se obrazovni sustav može prilagoditi potrebama realnog sektora, gdje su spomenuti neki od vrlo uspješnih primjera edukacije postojeće i buduće radne snage.

Sudionici drugog dijela stručne diskusije su bili Emina Jusufbegović, stručna savjetnica za srednje obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Mario Mikulić, savjetnik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona, Ivan Jurilj, direktor Ureda Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije, Ana Sović, izvršna direktorica za operacije u IT kompaniji NSoft i Amira Omanović, predstavnica GIZ-a.

Na ovom panelu sudionici su raspravljali o načinima na koje ministarstva obrazovanja i druge relevantne institucije realiziraju županijske politike prilagođavanja obrazovnog sustava i školskih programa potrebama poslodavaca na području Hercegovine te na koji način doprinose smanjenju broja nezaposlenih.

Kao zaključak ovog skupa, predstavnici javnog sektora i relevantnih institucija spremno uvažavaju preporuke poslovne zajednice s ciljem što efikasnijeg prilagođavanja radno-pravnog zakonodavstva i obrazovnih programa potrebama realnog sektora s krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i sprječavanja odlaska mladih obrazovanih ljudi u inozemstvo, te zadovoljavanje potreba poslodavaca za kvalificiranom radnom snagom i rješavanje praktičnih problema poslodavaca kada su u pitanju radno-pravni odnosi.

Ista rasprava održana je prethodno u Sarajevu, a nakon Mostara uslijedit će još jedna u Banjoj Luci krajem listopada.

Cilj je ovih stručnih rasprava da se inicira javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, znanstvenih i obrazovnih institucija s poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržište rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje.