Prepakiranje u toku
20

Nema proizvodnje u Aluminiju bez finansijske podrške, radnici negoduju zbog nove sistematizacije

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Kako će izgledati "prepakirani" Aluminij još niko ne zna. Radnici ugašenog mostarskog giganta nisu zadovoljni raspletom situacije, a za četvrtak je sazvana vanredna Skupština Sindikata koja će donijeti odluke o svojim narednim aktivnostima.
Nakon burnih sastanaka u petak sindikati namjeravaju šutjeti do četvrtka i skupštine koja je sazvana radi "sagledavanja i analiziranja trenutne situacije te donošenja zaključaka i odluka po pitanju narednih sindikalnih aktivnosti". Ovo je za naš portal kazao Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika Aluminija, dok je drugi sindikalista Stjepan Bevanda otvoreno protestovao nakon sastanka Nadzornog odbora u petak na kojem je raspravljano o novoj sistematizaciji "prepakovane" kompanije u kojoj je predviđeno više radnika u administraciji, nego u proizvodnji.

Kako je tada kazano, 235 administrativaca vratilo bi se na posao i samo 122 onih koji oblače radno odijelo.

"Pismeno smo uložili prigovor na sistematizaciju, mada je to neka realnost, da radi 359 ljudi, 458 dobiju otkaz i pravo na otpremninu, jer smatramo da su uprave ovdje mogle puno više uraditi. Neko je primao platu da vodi firmu, a sad se od nas traži da aminujemo ono što ne možemo", izjavio je Stjepan Bevanda, zamjenik predsjednika Skupštine Sindikata.

Nesrazmjer broja uposlenih uočili su i neki članovi Nadzornog odbora, ali je uprava kasnijim saopćenjem probala sve to demantirati. Ipak, nova sistematizacija ostat će samo obično slovo na papiru ako ne dođe finansijska podrška, a ona se očekuje od Vlade FBiH. U još jednom saopćenju uprava Aluminija se odredila da su po ranije planiranoj dinamici predstavljeni i okvirni iznosi finansijskih sredstava potrebnih za pokretanje procesa proizvodnje, a kojima kompanija ne raspolaže.

"Treba posebno naglasiti da je 1. septembra bio okvirno i postavljen termin početka rada livnice, ako se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. augusta. Nažalost, do danas Aluminij nije dobio navedenu novčanu podršku te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao", kazali su.

Novčana podrška iz džepova poreskih obaveznika poslužila bi i za pokrivanje otpremnina radnika koji bi trebali postati tehnološki višak.

U danima koji su iza nas posebno se istakla javna zahvala uprave i Nadzornog odbora Draganu Čoviću u kojoj navode kako se "naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama" te kako je predsjednik HDZ-a i HNS-a "konkretno i nedvosmisleno stao iza svih zaposlenika Aluminija".