Privreda
9

Neizvjesna sudbina živiničkog Konjuha: Bez strateškog partnera prijeti im stečaj

Piše: A. K.
Konjuh Živinice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Konjuh Živinice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ako se do kraja marta ne postigne dogovor sa strateškim partnerom Behnamom Azadom iz Azerbejdžana, radnici Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica bit će primorani potražiti alternativno rješenje.

Jedan od načina na koji bi bilo moguće izaći iz krize vide u pokretanju stečajnog postupka.

Priča o Azadovoj nakani kupovine većinskog paketa dionica počela je još u oktobru prošle godine, kada je ohrabrenje dobio i od premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića.

Do danas je otkupio dionice dotad najkrupnijeg dioničara Konjuha i postao vlasnik nešto više od 12 posto kapitala.

Kako saznajemo od radnika, Azad je i dalje zainteresovan za kupovinu većinskog paketa dionica ove fabrike, ali ako se ništa u vezi s tim ne desi do kraja marta, oni su spremni pristupiti alternativnim rješenjima.

Mevludin Trakić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevludin Trakić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Mi čekamo da će se nešto desiti do kraja ovog mjeseca. Prije nekoliko dana imali smo sastanak sa Behnamom Azadom. Rekao nam je da nijednog momenta ne odustaje od kupovine dionica. Dugo je dolazio u fabriku i uvjerio se u stanje. Ako do kraja marta ne dođe do dogovora, mi moramo ići dalje jer ne možemo više čekati. Jedna od mogućnosti je pronalazak novog strateškog partnera ili stečaj", rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata živiničkog Konjuha Mevludin Trakić.

Inače, u ovoj fabrici trenutno posla ima za blizu 100 radnika, a da bi i ostalih 130 dobilo radni angažman potreban je novac za nabavku repromaterijala, a njega trenutno nema.

"Trenutno se po narudžbi radi kancelarijski i školski namještaj. Nije prevelik posao. Mi imamo ponude za velike poslove, ali nama je jedan od najvećih problema nedostatak novca za repromaterijal. Strateški partner nama je potreban upravo zbog toga", dodaje Trakić.

Kroz hale ovog nekadašnjeg giganta dnevno je prolazilo više od hiljadu radnika. U proteklih pet godina fabriku je napustilo njih oko 800, a kakva je budućnost onih koji su ostali pokazat će vrijeme.