Privreda
10

Moskva i Rijad žele "urediti" cijene nafte, svijet čeka rezultate dijaloga

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Cijene sirove nafte skaču već treći dan uzastopno, dok ukupni trend rasta traje od 3. augusta. Prema posljednjim informacijama najveći izvoznici nafte sastat će se kako bi pokušali stabilizovati vrijednost crnog zlata.

Naime, predstavnici Ruske Federacije sastat će se sa naftašima i Saudijske Arabije kako bi razgovarali o stanju svjetske naftne industrije. Ruski ministar za naftu Aleksandar Novak, često citiran kao najvažniji čovjek u svijetu prodaje nafte, rekao je da Rusije i Saudijska Arabija rade na tome da kreiraju tržišnu stabilnost.

Novak je dao intervju za saudijske novine Asharq al-Awsat u kojem je kazao da dijalog između dvije države može da se razvija kao bilateralni odnos, ali i kao dio multilateralne saradnje.

"Spremni smo na najviši nivo koordinacije sa članicama OPEC-a i proizvođačima izvan organizacije. Želimo kreirati mjere potrebne za stabilizaciju pod uslovom da ne traju samo određeni vremenski period", rekao je Novak.

Rusija i Saudisjka Arabija vjerovatno su dva najvažnija proizvođača nafte, dok je druga spomenuta de facto lider OPEC-a. Rusija, pored Sjedinjenih Američkih Država, jedna je od najznačajnijih proizvođača nafte koje nisu članice OPEC-a.

Ono što Rusija i Saudijska Arabija odluče imat će značajnog utjecaja na svjetsko tržište nafte. Posljednji utjecaj Rijada odigrao se u aprilu kada je Saudisjka Arabija odbila učestvovati na sastanku država izvoznica nafte zbog činjenice da Iran nije želio zamrznuti cijene nafte iz svojih bušotina. Sastanak je krahirao i dogovor nije postignut.