Mirjanić: Ukupna šteta u biljnoj proizvodnji RS-a zbog suše oko 270 miliona KM

F
FENA
11.8.2017. u 14:12
0
39
Mirjanić: Ukupna šteta u biljnoj proizvodnji RS-a zbog suše oko 270 miliona KM
0
Mirjanić: Ukupna šteta u biljnoj proizvodnji RS-a zbog suše oko 270 miliona KM Foto: Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da bi ukupna šteta u biljnoj proizvodnji RS-a zbog ogromne suše mogla da bude 270 miliona konvertibilnih maraka.
On je rekao da je biljna proizvodnja u ovom bh. entitetu zbog suše smanjena od 40 do 60 posto, a u pojedinim područjima i do 80 odsto, dodavši da će ukupan obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona.

"To će imati negativan utjecaj i na stočarsku proizvodnju - ocijenio je Mirjanić, najavljujući porast cijena poljoprivrednih proizvoda.

Ministar poljoprivrede RS-a je najavio da će entitetska vlada provesti niz mjera, među kojima je i isplata polovine podsticaja poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 60 miliona KM, do kraja ovog mjeseca.

"Vlada je obezbijedila dodatnih 10 miliona KM, od toga pet miliona KM za kapitalna ulaganja, odnosno navodnjavanje, i pet miliona KM za podsticaj novom ciklusu proizvodnje", rekao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini u agrarni sektor će biti uloženo 185 miliona KM.

Mirjanić je još kazao da će Vlada RS-a sa Investiciono-razvojnom bankom predložiti reprogram za obaveze poljoprivrednih proizvođača za ovu godinu, ali i za poslovne banke koji su plasirale sredstva za poljoprivredne subjekte. On je napomenuo da je u toku razgovor sa osiguravajućim društvima da isplate sve premije za one koji su osigurali proiozvodnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: